Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów
300 g młodego szpinaku
250 g pomidorków koktajlowych umytych i przekrojonych na pół
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 główki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
200 g sera feta
sól morska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Szparagi myjemy zimną wodą, odcinamy twarde końcówki i suszymy.
Układamy je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy całe główki czosnku.
Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Pod koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę, by szparagi lekko się zgrillowały. Należy uważać, by nie przypalić delikatnych czubków, które są najsmaczniejsze. Czosnek obieramy ze skórek lub wyciskamy z łusek, jeśli jest wystarczająco miękki. Na talerzu układamy umyty szpinak, pieczone szparagi, pokrojony ser feta i pomidorki. Całość posypujemy upieczonym czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie oliwą z oliwek. Dodajemy sól morską i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Pieczone szparagi są pyszne od razu po upieczeniu, ale po wystygnięciu możemy je dodać np. do wiosennej sałatki.

Smacznego!