W weekend jest trochę więcej czasu na poranne gotowanie, więc dzisiaj polecam Wam przepis, który wykonałam kiedyś w jednym z programów telewizyjnych. Osoby obecne w studio nie mogły wyjść ze zdumienia, że pieczona owsianka może być aż tak pyszna. Goście niemal wylizali talerze. Gościł również na moim Facebooku i zrobił prawdziwą furorę!

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
½ łyżeczki soli
2 łyżki skórki otartej z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy
½ łyżeczki tartej gałki muszkatałowej
½ lub 1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki jasnego miodu lub cukru trzcinowego
½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
2-3 łyżki masła klarowanego roztopionego
2 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego jeśli używasz)
1 łyżka drobno utartego korzenia imbiru
1 jajko
2 szklanki mrożonych jagód, malin lub wiśni (mogą być też tarte jabłka)
2 banany obrane i pokrojone w plastry

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 190 st.C.
Foremkę do pieczenia o wymiarach 20×20 dobrze wysmaruj masłem.
Na dnie połóż pokrojone banany i posyp je rodzynkami lub żurawiną.
W misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby oraz wszystkie przyprawy.
W drugiej misce wymieszaj ze sobą dokładnie mokre składniki: mleko, jajko, roztopione masło i miód lub cukier.
Teraz połącz ze sobą suche i mokre składniki, a następnie dodaj imbir i skórkę pomarańczy.

Wymieszaj.
Wyłóż połowę masy na banany i żurawinę, a następnie wysyp połowę jagód (lub innych owoców).
Wyłóż resztę masy i na górze posyp pozostałymi owocami.
Posyp odrobina cynamonu i ewentualnie odrobiną cukru trzcinowego.

Piecz przez ok 40-45 minut.
Przed wyłożeniem na talerze odstaw na ok 7-10 minut, by owsianka lekko przestygła i stężała.
Można podawać z gęstym naturalnym jogurtem. Pycha!

Dobrego i smacznego weekendu 🙂