Gdy jest tak gorąco jak dzisiaj, wyobrażam sobie, że jestem bohaterką jednego z moich ulubionych filmów z Bollywood. 🙂 Na pewno jest nim „Monsunowe wesele”, a ostatnio również „Hotel Marigold” czy „Podróż na sto stóp”. Idealne filmy na gorące wieczory! Do tego, dla ochłody i w nawiązaniu do klimatu, proponuję Mango Lassie, a więc mango z jogurtem – orzeźwiający napój, bez którego nie istnieje żadna szanująca się restauracja serwująca hinduskie potrawy.

Po raz pierwszy piłam go w upalny wieczór w indyjskiej restauracji w Nowym Jorku, przy Saint Marks Place – dzielnicy artystów i kreatywnych, niespokojnych dusz. W rogu sali piękny Hindus grał na mohan veena (rodzaj gitary), a ja po raz pierwszy odbywałam kulinarną podróż w te niezwykłe rejony świata.

Mango Lassie to tradycyjny napój pochodzący z Azji Południowej, który stał się ogromnie popularny w całych Indiach. Lekki, gładki, kremowy, owocowy i słodki – absolutnie boski. 🙂 Ja zrobiłam go dzisiaj w wersji gęstej, do jedzenia łyżeczką – idealnie może zastąpić jeden z posiłków, na przykład śniadanie, kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie. Dodałam również listki świeżej mięty, dla orzeźwienia i ochłody. Możesz również dodać szczyptę mielonego, zielonego kardamonu – pasuje idealnie. Jeśli chcesz zrobić napój to do mikstury możesz dodać na przykład mleko – klasyczne, kokosowe, sojowe, migdałowe lub inne. Zamiast niego można również dodać zimną wodę lub kostki lodu.

Oczywiście swoje Mango Lassie możesz doprawić do smaku zgodnie z Twoimi preferencjami – ja dodaję sok z cytryny oraz trochę jasnego miodu.

Czy warto jadać mango?

O tej porze roku jadam głównie nasze polskie owoce sezonowe, ale raz na jakiś czas, dla odmiany, lubię sięgać po owoce tropikalne. To jest jak mała wyprawa w odległe części naszej Planety. 🙂

A dojrzałe mango po prostu uwielbiam! Niektórzy twierdzą, że to nie jabłko zerwała Ewa w raju, ale właśnie mango. Ten wspaniały owoc jest znany ludzkości od tysięcy już lat. Drzewo mango jest długowieczne – może żyć nawet 300 lat. W dodatku jest drzewem wiecznie zielonym. Owoce mango są silnym antyoksydantem, co oznacza, że przedłużają młodość i zapewniają zdrowie. Są również cennym źródłem minerałów i wielu witamin oraz bogate w białko i błonnik (daje uczucie sytości) i substancję o nazwie mangiferyna, która działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wzmacnia serce i pamięć, a także wspiera komórki podstawowych narządów wewnętrznych.

Jak zrobić Mango Lassie?

Bardzo prosto! Wystarczy zmiksować ze sobą kilka zaledwie składników. Najlepiej wcześniej przechować je w lodówce, aby nasza potrawa była przyjemnie chłodna.

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 400 ml naturalnego jogurtu – gęstego greckiego lub o lżejszej konsystencji
  • 2-3 łyżki jasnego miodu (ilość w zależności od preferencji)
  • sok wyciśnięty z ½ lub 1 cytryny lub limonki
  • szczypta zielonego kardamonu
  • kilka świeżych listków mięty

Wykonanie:

Umyte mango obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do miksera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Jeśli chcesz zrobić napój do picia dodaj ulubiony rodzaj mleka, zimną wodę lub kostki lodu. Przełóż do pucharków, miseczek lub przelej do wysokich szklanek koktajlowych. I gotowe.

Smacznego! 🙂