Nie da się ukryć – powoli zaczyna się jesień, więc jest to ostatni moment, aby wzmocnić się przed nadejściem chłodów, słoty i zimy. To bardzo ważne, aby właśnie teraz oczyścić i wzmocnić organizm! Dotyczy to zarówno dorosłych jak i dzieci.

Wiele sprawdzonych przeze mnie i moją rodzinę metod na naturalne oczyszczenie i wzmocnienie organizmu opisałam w mojej najnowszej książce pt. ”Smak zdrowia”. Pisałam ją jesienią i zimą, więc jest to książka idealna na te włąsnie pory roku, które w naszym kraju są pełne wyzwań. Jako osoba, która kiedyś przyjmowała antybiotyki co najmniej kilka razy w roku, teraz mogę podzielić się z Wami metodami, które sprawiły, że od 11 lat ich nie przyjmuję. Naturalne metody naprawdę mają super moc –  jeśli wiemy jak z nich korzystać! Oczyszczenie, odpowiednie pokarmy (zdrowa dieta), zdrowy sen i styl życia, zdrowy ruch (wolny od obsesji), oraz zioła – to wszystko naprawdę przynosi spektakularne efekty. Na początku trudno jest zmienić nawyki i pokonać w sobie lenia, ale nagroda jest wielka – doskonałe samopoczucie, energia, witalność i poranki pełne entuzjazmu i chęci do życia! Zatruty, obciążony organizm to niestety uczucie ciągłego zmęczenia, apatia, spadki nastroju, niska odporność, problemy z koncentracją („mgła umysłowa”), co w efekcie sprawia, że życie staje się trudne i uciążliwe. Nie musi tak być! Kiedyś uczyniłam swoim życiowym mottem zdanie Erich Fromma:

„Szczęście nie jest dziełem przypadku ani darem bogów. Szczęście to jest coś, co każdy musi wypracować dla samego siebie”.

Pracujemy na swoje szczęście każdego dnia. A nie ma szczęścia bez dobrego samopoczucia i zdrowia…

Ponieważ sama doświadczyłam tego na sobie, wszędzie gdzie tylko mogę propaguję naturalne metody leczenia i dbałości o zdrowie. Nie musimy cierpieć i znosić bylejakości życia i samopoczucia. Jeśli weźmiemy się za siebie, za swoje ciało, emocje i ducha, wtedy uzdrawimy wszelkie aspekty naszego życia – zarówno fizycznego, rodzinnego jak i zawodowego. Bo w zdrowym ciele zdrowy duch – zdrowe emocje i silny układ nie tylko odpornościowy, ale również nerwowy – a ty jest takie ważne…

Wróćmy jednak do naszego tematu głównego: naturalny antybiotyk. Na moim blogu podałam Wam już wiele przepisów na zdrowe, naturalne antybiotyki i na szeroko pojęte zdrowie. Na Wasze wyraźne prośby zebrałam je w jednej książce, która zatytułowałam „Smak zdrowia”. Dziękuję, że prze wiele tygodni ta książka zajmowała czołowe miejsca wśród bestsellerów! Podsumowałam w niej wiele tematów, ogarnęłam i mocno rozszerzyłam o nową wiedzę , a także poruszyłam ważne tematy, których nie byłam i nie jestem w stanie opisać na blogu (ze względu na inną formułę).  W ostatnim rozdziale „Smaku zdrowia”, w którym znajdują się przepisy na zdrowe mikstury, ale również zioła (np. na wzmocnienie odporności czy serca, nadciśnienie oraz świetne zioła na problemy kobiece) podałam przepis na „Super tonik mocy”.  Dzisiaj wracam do tego tematu, aby zwrócić Waszą uwagę na ten przepis oraz trochę go rozwinąć.

Ja mój Super tonik zrobiłam właśnie wczoraj, a ponieważ tynktura potrzebuje 2 tygodni, aby nabrać mocy polecam Wam, aby zrobić go już teraz.

Jak to działa?

Połączenie najsilniejszych cudów natury tworzy mieszankę zdrowia i mocy, która niszczy bakterie, działa anty-wirusowi przeciw grzybicznie. Jest to nie tylko lekarstwo na przeziębienia i infekcje, ale również niszczyciel drożdży Candida. Nie tylko leczy i chroni nasz organizm, ale również bardzo skutecznie wzmacnia.  Oczyszcza krew i poprawia krążenie. Niszczy również trudne do zlikwidowania pasożyty jak paciorkowce, gronkowce, boleriozę, aspergillus, candidę oraz inne ( w wersji strong, na którą przepis podaję poniżej).

Jeśli ktoś z Was stosował kurację antybiotykami i czuje łaknienie na słodycze, to zapewne ma przerost drożdży Candida. Niestety, ale grzybice jest to bardzo częsty, wręcz nagminny efekt stosowania antybiotyków. Wynika z tego bardzo wiele przykrych skutków – nie tylko uczucie zmęczenia, ale również tycie (objadanie się słodyczami, pszenicą, łaknienie na słodkie jogurty itd.).

Z czego składa się nasza naturalna „broń”?

Na temat czosnku pisałam już sporo – jest naturalnym antybiotykiem o bardzo szerokim działaniu. Niszczy również niekorzystne mikroorganizmy, jak na przykład wcześniej wspomniane drożdże Candida. Bliskim krewnym czosnku jest cebula, która ma podobne działanie. W połączeniu stanowią bardzo silny duet o szerokim spektrum działania. Kolejnym silnym naturalnym antybiotykiem jest w tej mistrzowskiej mieszance chrzan oraz imbir. One również działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, leczą zatoki, usuwają z organizmu flegmę, pobudzają krążenie, działają rozgrzewająco. Mają działanie przeciwzapalne, co wzmacnia obecność kurkumy.

Kurkuma leczy infekcje dzięki związkom, które działają przeciwwirusowo, leczy stany zapalne, zapobiega powstawaniu nowotworów. Wzmacnia i leczy stawy.

O fenomenie octu jabłkowego pisałam już w moich książkach i na tym blogu. Hipokrates (ojciec medycyny Zachodu) mawiał, że mając tylko dwa składniki, czyli ocet jabłkowi i miód (naturalny mód to również niesamowity antybiotyk!) , jest w stanie wyleczyć mnóstwo chorób.

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek (lub skórek z jabłek) i jest wspaniałym, silnym, naturalnym lekiem oraz substancją odżywczą. Zawiera pektyny, mnóstwo cennych witamin oraz bogactwo ważnych składników mineralnych, takich jak potas, sód, magnez, wapń, fosfor, siarka, chlor, żelazo czy fluor. Ocet jabłkowy zawiera również kwas jabłkowy, który jest bardzo pomocny w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych.

Przepis numer 1

Suprtonik mocy – wersja light (dobra dla dzieci)

Składniki:

  • 3 szklanki ekologicznego octu jabłkowego (najlepiej wykonany samodzielnie – przepis jest na moim blogu i w moich książkach)
  • 3-4 łyżki miodu (na przykład spadziowy, lipowy lub akacjowy)
  • 1/4 szklanki obranego i posiekanego czosnku polskiego
  • 1/4 szklanki obranej i posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki startego imbiru
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 2 łyżki mielonej kurkumy (może być świeży korzeń
  • dwie szczypty czarnego pieprzu

Wykonanie:

Ja nie siekam składników, ale korzystam z dobrego miksera z nożami. Zapewne każda z Was coś takiego posiada w swojej kuchni. Wszystkie składniki (za wyjątkiem octu) wrzucam do miksera (w ten sposób nie będą piekły oczy). Wlewam tylko 1 szklankę octu i miksuję. Przekładam do wyparzonego, suchego słoika i uzupełniam resztę octu.

Zakręć szczelnie słoik i odstaw w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu na 2 tygodnie. Jeśli chcesz korzystać z toniku wcześniej, to możesz zacząć po upływie 48 godzin.

Codziennie wstrząsaj słoikiem raz dziennie.

Następnie całość przecedź przez gazę, tonik przelej do szklanej butelki lub słoika. Możesz przechowywać w lodówce.

Dawkowanie:

Dawkowanie lecznicze:

Dla osób dorosłych (tonik jest ostry) w przypadku infekcji, grypy, przeziębienia itd., należy przyjmować 1 łyżkę stołową co kilka godzin. Można podawać w kieliszku z wodą.

W przypadku wrażliwego żołądka można tez przyjmować z ciepłą wodą, ale nie gorącą. Po prostu każdy przypadek jest indywidualny i należy poszukać metody dobrej dla siebie.

Uwaga! Osoby przewlekle chore, które cierpią z powodu problemów z przewodem pokarmowym powinny zachować ostrożność i zawsze konsultować się z lekarzem.

Dawkowanie profilaktyczne:

W okresie jesienno-  zimowym należy przyjmować codziennie po 1 łyżce stołowej rano i po południu/ wieczorem (ale nie na noc).

Dawkowanie dla dzieci – tak samo jak dla dorosłych, ale po 1 łyżeczce. Dla dzieci każdy nowy produkt podajemy stopniowo, zaczynając od małych dawek. Dla dzieci można podawać tonik rozrobiony w kieliszku wody z miodem.

Profilaktycznie możesz również podawać  w pożywieniu, częściej, w większych ilościach, na przykład w sałatkach.

Tonik można również mieszać z oliwą lub z olejem i dodawać do sałatek – będzie działał profilaktycznie.

Przepis numer 2

Super tonik mocy – wersja STRONG

Dostałam ja niedawno od pewnej wspaniałej naturoterapeutki, która leczy ludzi nawet z najtrudniejszych chorób przy pomocy diety i ziół.

Tonik zabija chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby (nawet te najbardziej odporne na antybiotyki).

Składniki:

  • ¼ szklanki posiekanego polskiego czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej polskiej cebuli
  • ¼ szklanki utartego świeżego imbiru
  • 2 łyżki utartego świeżego chrzanu
  • 2 łyżki kurkumy w proszku (może być świeża)
  • 2 świeże papryczki chilli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 700 ml dobrego octu jabłkowego (najlepiej wykonany samodzielnie – przepis na moim blogu i w moich książkach)

Wykonanie:

Składniki wymieszać, włożyć do słoika, wlać ocet jabłkowy. Możesz również zrobić tak jak ja opisałam to powyżej – czyli wszystko siekam przy pomocy miksera (szybko, wygodnie, bezboleśnie J

Zakręć słoik, postaw w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu (może być lodówka) na 2 tygodnie. Wstrząsaj codziennie.

Po 2 tygodniach przecedź prze gazę, odciśnij, i wlej do butelki z ciemnego szkła.

Dawkowanie:

Leczniczo – 6 x dziennie po 1 łyżce w kieliszku wody

Profilaktycznie – rano i wieczorem po 1 łyżce w kieliszku wody.

Dawkowanie dla dzieci – zwykle podaj się połowę porcji, czyli zamiast 1 łyżki po 1 łyżeczce. Ale uwaga – tonik jest ostry, więc to zależy od wieku i możliwości dziecka! Proszę nie podawać tego małym dzieciom, ponieważ mają bardzo delikatne i wrażliwe śluzówki! Zawsze wszystko podajemy dzieciom bardzo ostrożnie, zaczynając od bardzo małych dawek.

Dla małych dzieci polecam głównie dobry miód z zaufanej pasiek – naturalne miody maja bardzo silne działanie lecznice! Polecam również propolis oraz  pyłek pszczeli (kwiatowy) – to wszystko opisałam już na tym blogu, a osoby, które z tych przepisów i wskazówek korzystają są zachwycone efektami!

Uwaga! Osoby przewlekle chore, które cierpią z powodu problemów z przewodem pokarmowym powinny zachować ostrożność i zawsze konsultować się z lekarzem.

Kochani! Oczyszczajmy się, wzmacniajmy i leczmy się naturalnie, ponieważ jest nam bardzo potrzeby silny, mocny i sprawny układ odpornościowy!

Przypomina Wam również o codzienny płukaniu ust olejem, co przynosi niesamowite efekty! Całość terapii opisałam na tym blogu.

Przypominam również o kiszonkach, zakwasie z buraków (który można zrobić teraz) oraz o kiszonej kapuście (która można będzie zrobić wkrótce) – dużo przepisów na łatwe do wykonania kiszonki znajdziecie w „Smaku zdrowia”. Również na silnie oczyszczające i wzmacniające organizm potrawy gotowane na parze. I wiele innych cennych rad prosto z mojego serca i domu.

Życzę Wam mocy, siły i zdrowia!!! 🙂

Z miłością,

Agnieszka

Ps. Osoby zainteresowane szeroko pojętym zdrowiem serdecznie zapraszam na moje najbliższe warsztaty w Pałacu Sulisław pt. „Zdrowie, witalność, dobre samopoczucie i optymizm”. Szczegóły pod tym linkiem  http://www.palacsulislaw.pl/pakiet/warsztaty_z_agnieszka_maciag/

Do zobaczenia!!! 🙂

Książka „Smak zdrowia” jest dostępna na przykład tutaj

http://www.empik.com/smak-zdrowia-maciag-agnieszka,p1138911167,ksiazka-p

🙂