Sezon na grypę w pełni. Atakują nas jednak nie tylko wirusy, ale również bakterie. Taki czas, trzeba sobie z tym radzić – najlepiej w naturalny sposób! 🙂

Na tym blogu jest już kilka przepisów na naturalne antybiotyki i sposobu leczenie – wiele osób potwierdza ich skuteczność! Dzisiaj kolekcja powiększa się o kolejny przepis, który na pewno polubicie 🙂

Niezależnie od tego, czy jesteście zdrowi, czy już chorujecie, mam dla Was przepis na genialny syrop/ nalewkę bezalkoholową. Jest to silny naturalny antybiotyk wykonany z czosnku, ale po jego zażyciu nie czuć od nas nieprzyjemnego zapachu. Możemy stosować profilaktycznie (aby nie zachorować i uchronić się przed tym, co lata wszędzie wokół nas), oraz leczniczo.

Już starożytna medycyna znała i ceniła lecznicze właściwości czosnku. Nasi przodkowie podczas długich i ostrych zim leczyli się głównie cebulą i czosnkiem. Współczesna nauka dokładnie zbadała te fenomeny natury. Wiemy już, że czosnek z pewnością ma działanie antybakteryjny i przeciwwirusowe. Jest naturalnym antybiotykiem, którego działanie uważa się za silniejsze nawet niż penicyliny. Naukowcy stwierdzili, że substancje zawarte w czosnku hamują rozwój takich paskudnych bakterii jak gronkowiec złocisty, paciorkowiec, pałeczki okrężnicy czy otoczkowców. Bakterie te z roku na rok stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków chemicznych, które można kupić w aptekach.

Jeśli chodzi o grypę i wirusy, to również posiadamy naukową wiedzę, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym i je zwalcza. Warto więc każdego dnia jadać czosnek, a ja polecam taką bezalkoholową nalewkę, która jest bardzo łatwa i prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • 1 główka czosnku (najlepiej polskiego lub przynajmniej europejskiego)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryn
  • 3-4 łyżki miodu (na przykład lipowy, akacjowy, spadziowy)
  • 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody

Wykonanie:

  • Czosnek obierz i zmiażdż, dodaj sok z cytryn, miód, i przegotowaną, ostudzoną wodę.
  • Ja wszystko wrzucam do miksera, blenduję, przelewam do słoika i zakręcam. Następnie stawiam w ciemne i chłodne miejsce na 2 doby.
  • Po upływie tego czasu przecedź przez gazę, a nalewkę wlej do szklanego, zakręcanego pojemnika (np. słoika) i przechowuj w lodówce. Jeśli wyjmujecie nalewkę z lodówki, to możecie do niej dodać trochę ciepłej wody, aby nie pić zimnego płynu.

Dawkowanie:

  • dorośli 2 łyżki dziennie,
  • dzieci po 1 łyżeczce dziennie – nalewka jest ostra, dla dzieci należy ją rozrobić z lekko ciepłym płynem lub dodawać do potraw, na przykład do sałatek.

W przypadku infekcji ilość można zwiększyć:

  • dorośli 2  x dziennie po 2 łyżki,
  • dzieci 2 x dziennie po 1 łyżeczce – nalewka jest ostra, dla dzieci należy ją rozrobić z lekko ciepłym płynem lub dodawać do potraw, na przykład do sałatek.

 

Na zdrowie!!! 🙂