Mój tradycyjny, wigilijny barszcz jest tak intensywny, że ma prawie czarny kolor. Taki lubię najbardziej. Można go podać z tradycyjnymi pierożkami z kapustą, z grzybami, albo z soczewicą lub z suszonymi śliwkami (przepis w „Smaku świąt”. Zamiast pierożków można dodać ugotowana do miękkości fasolę Jaś.

Lubię, gdy w barszczu łączą się ze sobą wszystkie smaki. Moim zdaniem powinien być dobrze doprawiony, bardzo wyrazisty –  jednocześnie lekko słodki, słony, kwaśny i pikantny.

Czas wykonania – 2 dni

Ilość osób – ok. 6-10 osób

Składniki

  • 4-5 kg buraków
  • 1 jabłko – n a przykład szara reneta
  • 1 – 2 cebule
  • kilka suszonych borowików lub podgrzybków
  • ok 3-4 łyżki octu jabłkowego  (można użyć soku z cytryny)
  • 10 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
  • kilka liści laurowych
  • ok 1O ziarenek ziela angielskiego
  • mała garść pieprzu czarnego w całości
  • 1- 2 goździki
  • cukier trzcinowy do smaku (nie trzeba go żałować)
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie posiekany koperek lub natka pietruszki na wierzch
  • ½ lub 1 litr domowego zakwasu z burakówUWAGA – jeśli nie masz zakwasu z buraków, to zrób bez, w takim wypadku dodaj więcej octu jabłkowego lub suku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki, a następnie włóż do dużego garnka. Dodaj przekrojoną na pół cebulę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i całe ziarna pieprzu (z „garści”).
  2. Na tym etapie nie dodawaj soli.
  3. Zalej całość zimną wodą tak, by lekko zakrywała buraki (barszcz musi być intensywny!)
  4. Gotuj na małym ogniu.
  5. Dodaj przekrojone na pół jabłko (bez gniazd nasiennych).
  6. Gdy barszcz zacznie się gotować dodaj ocet jabłkowy (trzeba go zakwasić, w przeciwnym razie straci kolor).
  7. Gotuj dalej na małym ogniu tak długo, aż buraki zrobią się miękkie.
  8. Zdejmij garnek z ognia. Usuń cebulę i jabłko. Dodaj czosnek, zamieszaj i odstaw na całą noc w chłodnym miejscu.
  9. Uwaga! Jest też inna szkoła – aby surowe buraki oraz inne składniki zalać zimną wodą, odstawić na całą noc (również bez dodatku soli) i ugotować następnego dnia. W jednym i drugim przypadku barszcz będzie smaczny. Chodzi o to, aby wywar naciągnął burakami.
  10. W dniu Wigilii barszcz przecedzić i przed podaniem podgrzej (lepiej już go nie gotować, aby nie stracił koloru) i dodaj zakwas z buraków. Gdy barszcz będzie gorący dopraw go do smaku solą, cukrem trzcinowym oraz mielonym czarnym pieprzem.

Życzę Wam smacznego!!! 🙂

A jeśli jeszcze nie masz pomysłu na wyjątkowy prezent od serca, to być może Cię zainteresują moje w 100% naturalne, magiczne, aromatyczne i zdrowe świecie sojowe Be Mistic by Agnieszka Maciąg . To już ostatni moment, aby je zamówić jeszcze przed świętami!!!!

Polecam również moja inspirująca, motywująca i bardzo optymistyczna książka, która stała się bestsellerem pt. „Twój dobry rok” Pokochały ją już tysiące kobiet – za co z całego serca Wam dziękuję!!! 🙂