Masło orzechowe bardzo popularne w USA u nas nadal walczy o miejsce w naszym jadłospisie. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy uczyni nasze ciasteczka zdrową przekąską. Dodatek migdałów i sezamu wzbogaci ją o dodatkową ilość magnezu i wapnia. Te ciastka z masłem orzechowym to ostatnio mój ulubiony deser 🙂

Składniki

170g masła w temperaturze pokojowej
200g cukru trzcinowego
1 duże jajko
185g masła orzechowego (bez cukru!)
260g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
naturalny aromat wanilii
1/2 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów oraz sezam

Sposób wykonania
W misce (najlepiej w mikserze) wymieszaj ze sobą masło i cukier, aż staną się puszyste (ok 2-3 minuty). Dodaj jako, masło orzechowe i naturalny aromat wanilii.
W innej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do mieszanki z masłem orzechowym i wymieszaj na jednolite, miękkie ciasto. Włóż je do foliowego woreczka i umieść w lodówce na ok 1 godzinę. Z ochłodzonego ciasta uformuj w dłoniach równie kulki o średnicy ok 2,5 cm (możesz odmierzać łyżeczką od herbaty).
Kulki układaj w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniataj je z wierzchu delikatnie widelcem, by uformować płaskie ciasta, z odciśniętą kratkę (ślad wierzchu widelca).
Uwaga: Dodatkowe orzechy, migdały lub sezam można wgnieść w ciasto lub udekorować nimi ciasteczka – w zależności od naszej fantazji.
Piekarnik nagrzej do 180C i piecz ciasteczka ok 10 minut, aż staną się lekko rumiane.
Smacznego