Łosoś pieczony z imbirem, miodem i świeżymi ziołami:

Składniki:

1 kg filetów z łososia

Marynata:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2-3 łyżki oleju z pestek winogron
4-6 ząbki czosnku
2-3 łyżki jasnego miodu
2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
3-4 cm korzenia imbiru
sól morska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
dodatkowo ćwiartki pokrojonej cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w blenderze. Filety łososia myjemy i dobrze suszymy papierowym ręcznikiem. Umieszczamy je w marynacie, dokładnie z każdej strony. Pozostawiamy, by ryba marynowała się przez co najmniej 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Filety razem z marynatą pieczemy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu przez ok. 20-25 min. Na 5-10 min. przez końcem pieczenia układamy na rybie gałązki świeżych ziół.