Macie ochotę na zdrowe i pyszne słodkości?

Wiem, że uwielbiacie moje Kulki Młodości (tutaj znajdziecie przepis), dlatego dzisiaj chciałam Wam polecić moje wzmacniające i zdrowe kulki z surowym kakao. Świetnie zastępują czekoladę i… uzależniają! Nie ma jednak powodu do zmartwienia – są naprawdę bardzo zdrowe i świetne dla dzieci. Te kulki czekoladowe zawierają antyoksydanty (to coś dla nas!), magnez, kwasy Omega 3, chlorofil (trawa jęczmienna) oraz zdrowy tłuszcz (olej kokosowy).

Możecie modyfikować składniki zgodnie z preferencjami lub zawartością kuchennej szafki. Jednak tak skomponowane składniki u mnie tworzą kulki o idealnej konsystencji.

Czas wykonania: około 20 minut.

Ilość kulek: około 20.

Składniki:

  • 100g suszonych, niesiarkowanych moreli lub suszonych śliwek
  • 100g masła migdałowego (niekoniecznie)
  • 50g pasty tahini (zawiera wapń!)
  • 100g pestek słonecznika (cynk!)
  • 1 łyżka nasion chia lub 1 łyżka nasion siemienia lnianego (Omega 3 oraz 6)
  • 1 łyżka nasion konopnych (niekoniecznie)
  • 2 łyżki kakao (magnez!)
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodu (słodko i zdrowo)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej trawy młodego jęczmienia (chlorofil!)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego (zdrowy tłuszcz!)
  • 2 łyżki ekologicznej kandyzowanej skórki pomarańczy
  • do obtoczenia kulek: surowe kakao, nasiona sezamu, chia lub wiórki kokosowe

Wykonanie:

Suszone morele lub śliwki umyj dokładnie. Jeśli obawiasz się, że Twój mikser nie jest zbyt mocny, to namocz suszone owoce, aby zmiękły, a następnie dokładnie osusz. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze, a następnie dłońmi uformuj kulki. Jeśli będą zbyt suche (nie będą dobrze się formowały) dodaj trochę więcej oleju kokosowego, ewentualnie miodu.

Kulki obtaczaj w suchych składnikach. Przed podaniem możesz umieścić je na 15 minut w lodówce. Są pyszne!

Polecam i życzę smacznego! Na zdrowie! 🙂