Pogoda zrobiła się kapryśna, więc możemy już powoli zaczynać nasz sezon pieczenia ciasteczek! 🙂 Jak wiecie, w moich książkach jest sporo przepisów na ciasta, ciastka i ciasteczka, zwłaszcza w „Smaku świąt”. Ale ja w tym roku zaczęłam od przepisu, który jest ze mną chyba najdłużej, ale tym razem ciastka upiekłam z mąką Krupczatką – i słowo daję, są po prostu obłędne! I naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu.

W wersji świątecznej te kruche ciasteczka można ozdobić je lukrem, ale teraz, w wersji adwentowej (adwent zaczyna się już za tydzień) są idealne z dodatkiem np. pestek słonecznika.

Aby pestki trzymały się na ciastkach, trzeba posmarować je przed pieczeniem białkiem, posypać dodatkami i upiec. Obłęd! Same zobaczcie 🙂

Składniki:

  • 100g cukru (może być trzcinowy drobny)
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 300g mąki Krupczatki (Typ 450)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • do ozdobienia z wierzchu: białko jajka, pestki słonecznika, dyni, grubo potłuczone migdały, orzechy włoskie lub laskowe

Wykonanie:

  • Mąkę, wymieszaj z solą i cukrem, ułóż na nich masło, posiekaj nożem i dodaj śmietanę.
  • Szybko zagnieć ciasto.
  • Włóż je na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzej do 180C.
  • Ciasto wyłóż na deskę lekko wysypaną mąką, rozwałkuj równomiernie i wycinaj kształty ciastek.
  • Możesz je smarować z wierzchu białkiem jajka i ozdabiać pestkami lub orzechami.
  • Piecz na złoty kolor (około 10-15 minut).
  • Upieczone ciastka możesz również posmarować lukrem.

Smacznego!

🙂