W naszych lasach jest teraz istny wysyp jeżyn! Dzisiaj wiemy, ze jeżyna jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów na naszej Planecie, dlatego uznawana jest za owoc zdrowia i młodości.W starożytnej Grecji i w Rzymie uważano je za roślinę magiczną. Według jednego ze starogreckich mitów jej kolczaste krzewy powstały z kapiących z nieba kropel krwi Tytanów, przegranych z Zeusem w walce o władzę nad światem. Być może to „boskie” pochodzenie sprawia, że ma tak wiele cennych dla zdrowia składników.

W starożytności ludzie żuli jej liście dla wzmocnienia dziąseł, a lekarze od wieków polecali ją na ciężkie schorzenia skórne.  Przyczynia się do tego również duża zawartość witaminy E (jeżyna posiada jej najwięcej z wszystkich owoców!). Jest również źródłem witaminy C, prowitaminy A i witamin z grupy B (B1, B2, B6 i B12). Ponadto bogata jest w związki mineralne potasu, wapnia i magnezu, pektyny, garbniki i flawonoidy. Naprawdę warto ją jeść jak najczęściej!

Jej ciemny kolor to zasługa obecności barwników, czyli antocyjanów, które oprócz właściwości koloryzujących, posiadają również działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, a wraz z flawonidami dodatkowo zwalczają wolne rodniki. Wspomagają i uszczelniają naczynia krwionośne, zwłaszcza te obecne w oczach! Ograniczają „zły” cholesterol, poprawiając poziom tego „dobrego”. Antocyjany obniżają  prawdopodobieństwo zachorowań na raka oraz cukrzycę, a także wzmacniają akcję serca.

Oprócz tego, jeżyna ma działanie antybiotyczne. Korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, regulując przemianę materii oraz zwalczając zgagę, zaparcia i biegunkę. Łagodzi bolesne objawy wrzodów żołądka. Dodatkowo działa moczopędnie, napotnie i wykrztuśnie, przez co pozwala zwalczać przeziębienia i stany gorączkowe. Wykazuje także właściwości uspokajające, wywierające pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy.

Warto również pamiętać, że nie tylko owoce jeżyny są cenne, ale również jej liście! Wywar z liści jeżyny jest idealnym rozwiązaniem przy przeziębieniach, gorączkach i zapaleniu dróg oddechowych. Wystarczy 1 łyżeczkę suszonych (lub kilka świeżych) liści zalać wrzątkiem i odstawić na 15min. Taki napój należy pić 3 razy dziennie po ½ szklanki. Działa napotnie i przeciwzapalnie. Natomiast sok z owoców  pomaga w leczeniu trądziku, liszaju, łuszczycy i trudno gojących się ran (przemywanie/okłady). Płukanie nim jamy ustnej i gardła pozwala pozbyć się bakterii oraz zachować zdrowie zębów.

Z tej ciemnej „maliny” można zrobić prawie wszystko – począwszy od soku, nalewki, herbaty, przez konfiturę, dżem, skończywszy na koktajlu, kisielu, czy galaretce. To doskonały dodatek do naturalnego jogurtu, owsianki, kaszy jaglanej, ciast, lodów i innych deserów. Przepis na moje łatwe i pyszne babeczki znajdziesz w tym wpisie.

Mi najbardziej smakują świeże owoce, zerwane prosto z krzaka. Ale żeby zimą przypomnieć sobie ich wspaniały, intensywny smak, robię z nich przetwory, które wszyscy w naszym domu uwielbiają.

Ponieważ staram się zachować ten owoc w całości  mam swój sposób na przechowywanie go w taki sposób, by w środku zimy jeżyny smakowały niemal jak zerwane z krzaka!

Oto mój przepis na przetwory z jeżyn:

  • Świeżo zerwane jeżyny myję na sicie.
  • Gdy woda ścieknie delikatnie przekładam je do garnka, przesypując je od czasu do czasu warstwowo cukrem (może być cukier trzcinowy).
  • Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości cukru, bo robię to na „oko”, przepraszam :).
  • Staram się jednak, by cukru nie było zbyt dużo, ale jednak jeżyny muszą być nim przesypane. Przykrywam garnek bawełnianą ściereczką i odstawiam na całą noc.
  • Następnego dnia cały garnek stawiam na ogniu, a gdy tylko sok się zagotuje (muszą pojawić się małe bąbelki) przekładam szybko jeżyny do czystych, wyparzonych słoików.
  • Dokładnie zakręcam i stawiam do góry dnem.
  • Generalnie staram się przez cały czas przygotowywania jeżyn w ogóle ich nie mieszać, ponieważ są bardzo delikatne, a mi zależy na tym, żeby się nie rozpadły, ale pozostały w całości.
  • Słoiki odwracam do góry dnem, a przewracam je dopiero wtedy, gdy wystygną.

Tak przygotowane jeżyny mają i sok i jednocześnie całe owoce. Idealnie pasują do naturalnego jogurtu, owsianki, kaszy jaglanej czy ryżu – dla dorosłych i dla dzieci. Można wybierać ze słoika same owoce (uwielbiają je nie tylko dzieci!) i oddzielić sok. Jeżyny przyrządzone w taki sposób smakują jak w środku lata i wywołują falę uśmiechów :).

Smacznego!

jezyny_tekst_kolaz