Czasem najprostsze rzeczy okazują się najtrudniejsze. Czy widziałaś cudowny film „Kobiety z 6 pietra”? Jeden z głównych bohaterów marzy o jajku na miękko, a codziennie dostaje ugotowane na twardo. Powtarza się to w jego życiu każdego ranka, jak zły sen. Aż wreszcie trafia na gosposię, która podaje mu idealnie ugotowane jajko, z mięciutkim i płynnym żółtkiem. Tak jak lubi. Już samo to wystarczy, by się w niej zakochać na zabój….
Jak ugotować idealne jajko na miękko? Oto dylemat… Słyszałam o wielu różnych sposobach. Ja po przeprowadzeniu dużej ilości różnego rodzaju eksperymentów mam taki, niezawodny:

Wyjmuję jajko z lodówki i wkładam je do miseczki z letnią wodą, aby jajko lekko się nagrzało do temperatury pokojowej (zbyt zimne jajko natychmiast pęknie w gorącej wodzie pod wpływem różnicy temperatur).

Idealnie jest nakłuć jajko z dwóch przeciwległych stron – to proste, są w sprzedaży specjalne proste, małe poręczne przyrządy do precyzyjnego nakłuwania skorupki jajek. To sprawia, że po włożeniu jajka do gorącej wody skorupka nie pęka. To działa! 🙂
W tym czasie gotuję wodę.
Dodaję do niej szczyptę soli.
Do gotującej się wody delikatnie łyżką stołową wkładam jajko i natychmiast włączam licznik czasu na dokładnie 4 minuty. Gotuję na dosyć silnym ogniu.
Po upływie tego czasu wyjmuję jajko łyżką z wody i wkładam je do zimnej wody, by natychmiast zatrzymać proces gotowania.
Nie ochładzam go jednak zbyt długo, bym mogła zjeść ciepłe jajko, ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Takie lubię najbardziej. Moja Helenka w płynnym żółtku macza kawałek chlebka, co okazuje się fantastyczną zabawą!

UWAGA! Ten komentarz dopisuję 22.01.2017, ponieważ przepis wymaga uściślenia. Używam tylko jajek z wolnego wybiegu, z oznaczeniem 0 lub 1. Podana przez mnie długość gotowania nie nadaje się do jajek z oznaczeniem 3 – są to jajka z chowu klatkowego, od kur karmionych innym rodzajem żywności. Domyślam się, że trzeba je dłużej gotować, ale warto również zastanowić się nie tylko nad samym zdrowiem takich jajek, ale również nad etyką takiego pożywienia…