Gdy zaczynają się pierwsze jesienne chłody jest to dla mnie znak, że czas zaopatrzyć się w większą ilość korzenia imbiru. Jeszcze kilka lat temu kupienie w Polsce świeżego imbiru było prawdziwym problemem. Teraz jest łatwo dostępny – można go kupić w supermarketach, a nawet w sklepikach z warzywami w małych miasteczkach. To bardzo dobrze, ponieważ jest to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Tak twierdzą chińscy lekarze oraz specjaliści Ajurwedy, którzy jednomyślnie uważają imbir za prawdziwy cud natury. Mój nauczyciel Ajurwedy dr. Shiva twierdzi, że na temat wyjątkowych, prozdrowotnych właściwości imbiru można napisać całą książkę, a i tak nie wyczerpie się całego spektrum jego możliwości!
Większość osób już wie, że imbir działa rozgrzewająco, więc jest niezastąpionym remedium na wychłodzenia i przeziębienia. Obowiązkowo powinien gościć w naszej kuchni od września, aż do końca marca. Nie tylko rozgrzewa, ale jest bogaty również w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne! Oleje znajdujące się w imbirze, zwane geraniolami posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Najnowsze badania dowodzą również, że to właśnie geraniole powodują, że ma on właściwości zwalczania nowotworów.
Ponadto imbir poprawia krążenie, działa przeciwobrzękowo i zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi. Przynosi ulgę podczas napadów migren, ma właściwości przeciwzapalne i redukuje ból. Ma również właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki. Poprawia również ukrwienie mózgu, więc świetnie wpływa na poprawę koncentracji. Używałam go na mdłości będąc w ciąży. Większość osób już wie, że doskonale sprawdza się w chorobie lokomocyjnej czy morskiej.
Imbir uprawiany jest od kilku tysięcy lat, jednak ostatnio jest również niezwykle modny w dietach odchudzających. Stało się tak m.in. za sprawą Angeliny Jolie, która wyznała, że swój szybki powrót do idealnej figury po kolejnej ciąży zawdzięcza tajemniczej herbatce z imbiru. Przepis na nią otrzymała od pewnej kobiety z Namibii i nikomu go nie zdradzi. Zapewne nigdy nie dowiemy się, czy jest to prawda, czy też kolejna plotka, jednak pewne jest, że imbir od dawna jest szeroko stosowany w produkcji kosmetyków i preparatów wyszczuplających. Rewelacyjnie pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, a także pomaga w walce z cellulitem.
Spożywanie imbiru ułatwia trawienie, a zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo. Niektórzy naukowcy utrzymują, że zawarta w imbirze kapsaicyna (substancja odpowiedzialna za ostry smak) sprawia, iż wzrasta temperatura ciała człowieka, a organizm zużywa więcej kalorii, co pomaga schudnąć.
Witaminy i minerały zawarte w tym korzeniu czynią go potęgą zdrowia, pomagając jednocześnie schudnąć. Imbir pobudza enzymy trawienne, dzięki czemu organizm pochłania tylko te dobre składniki, wyrzucając niezdrowe substancje. Badania sugerują, że dzięki tej korzennej przyprawie nasz metabolizm przyspiesza, wspomagając proces spalania kalorii, zaś od czasów starożytnych chińscy lekarze piją herbatkę imbirową, aby utrzymać wysoki poziom witalności.
W mojej kuchni zarówno świeży jak i suszony imbir ma niezwykle szerokie zastosowanie i jest składnikiem obowiązkowym przez okrągły rok. Jednak świeży korzeń imbiru i imbir w proszku to niemal dwie zupełnie różne przyprawy. Mają podobne właściwości lecznicze, ale w kuchni zdecydowanie różnią się smakiem.
Użycie
Ten aromatyczny korzeń możesz wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów. Ja dodaję go do zup (np. z dyni, z soczewicy, pomidorowej), do potraw z roślin strączkowych, a także do wypieku chlebków i ciast. Najpopularniejsza i najprostsza do wykonania jest oczywiście herbatka ze świeżo startym imbirem, miodem i cytryną, która doskonale rozgrzewa wychłodzony organizm. Ja dodaję go również go kawy, ponieważ niweluje jej szkodliwe właściwości.
Na blogu możesz znaleźć następujące przepisy z imbirem:
chlebek imbirowy
łosoś z dodatkiem imbiru
ajurwedyjskie migdały z imbirem (pycha! Uwaga, bardzo wciągają!)
powidła z rabarbaru z imbirem
zupa z dyni pieczonej
zupa krem z zielonego groszku
zupa tajska z mlekiem kokosowym
herbatka oczyszczająca
Rozgrzewająca kawa według 5 przemian
Po raz pierwszy piłam ją u Małgosi i Jacka, moich nauczycieli Vedic Art, którzy uraczyli mnie taką kawą w późnojesienne przedpołudnie. Za oknem było ciemno i zimno, a ta kawa doskonale pobudziła mnie i rozgrzała, a przy okazji była pyszna, aromatyczna i pełna słońca. Kawa według 5 przemian według tradycyjnej medycyny chińskiej jest nie tylko zdrowa, ale również idealna na chłodne dni. Sekretem gotowania wg 5 przemian jest dodawanie pięciu smaków według specyficznej kolejności.
Składniki:
- naturalna kawa mielona
- woda
- cynamon (mielony)
- goździki (cały)
- imbir (świeży lub w proszku)
- szczypta soli
- cytryna
- jasny miód (najlepiej lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)
Z 300 ml wody odlej łyżkę, a resztę zagotuj w rondelku. Zmniejsz ogień i odczekaj dwie minuty (woda stale powinna lekko wrzeć na małym ogniu). Wsyp szczyptę cynamonu i gotuj dalej 2 minuty. Następnie dodaj szczyptę imbiru (lub kawałek pokrojonego świeżego korzenia imbiru) i około 3-4 goździki. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Wlej łyżkę wody z odrobiną soli (bardzo mała szczypta). Gotuj 2 minuty. Wciśnij 3 krople cytryny i poczekaj 2 minuty. Wsyp 2 łyżki kawy i gotuj 3–4 minuty. Po tym czasie kawę zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, rozlej do naczyń z miodem (mniej więcej 1 płaska łyżeczka na szklankę kawy). Kawa powinna być przynajmniej symbolicznie osłodzona.
Napój intensywnie spalający tłuszcz
Być może właśnie taki napój był tajemnicą Angeliny Jolie? Nie musisz kupować kosztownych specyfików, bo sama możesz zrobić eliksir, który doskonale spala tłuszcz, a jednocześnie świetnie oczyszcza organizm. Możesz go pić między posiłkami lub codziennie rano.
Składniki:
- 1 szklanka letniej wody
- sok z 1 cytryny
- sok z kawałka (3–4 cm) startego imbiru
* dla zdrowych i zdeterminowanych opcjonalnie dodatkowo szczypta pieprzu cayenne
Do szklanki letniej wody dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i świeżo wyciśnięty sok z kawałka utartego korzenia imbiru. Nie wrzucaj całego kawałka imbiru do wody, tylko zetrzyj go drobno na tarce i wyciśnij sok przez kawałek gazy. Cała operacja trwa tylko chwilę. Dla wzmocnienia efektu spalania tłuszczu do napoju możesz też dodać też szczyptę pieprzu cayenne, ale ostrożnie, ponieważ połączenie go z imbirem daje naprawdę rozgrzewający efekt!
Ze względu na podrażniające działanie imbiru i pieprzu cayenne napoju należy używać z umiarem. Niewskazany jest dla osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam.
Witam,
czy w ostatnim przepisie, korzeń można zastąpić startym imbirem?
Starty korzeń imbiru – tak powinno być. Ale może być również imbir suszony. Każda jego forma jest bardzo wartościowa 🙂
Czy suszony imbir ma takie same lub bardzo podobne właściwości lecznicze?Bo np. jako dodatek do herbaty lepiej brać od razu suszony gotowy czy świeży po samodzielnej przeróbce?Czy lepiej ze świeżego na proszek zrobić?
Pani Agnieszko !
Ile szklanek tego napoju imbirowego, spalającego tłuszcz można wypić w ciągu dnia ?
pozdrawiam serdecznie
Jedną, góra dwie 🙂
Można podobno od 6 do 9 imbir utrzymuje się w organizmie do dwóch godzin Polecam sok z imbiru z kilograma wychodzi około 1 litr
Pani Agnieszko,
a w jaki sposób najlepiej przygotować imbir na zimę, ususzyć czy np. imbir w syropie?
Tak, by zachował najwięcej swoich właściwości leczniczych?
Serdeczności dla Pani i dziękuje za świetnego bloga:)
W sprzedaży dostępny jest świeży korzeń imbiru praktycznie przez cały rok, więc nie musimy go jakoś specjalnie przechowywać. Ja na bieżąco kupuję świeże korzenie imbiru i przechowuję je w lodówce. Ale nie kupuje większych ilości, na zapas, bo nie ma takiej potrzeby. Jeśli nie ma akurat w sprzedaży imbiru świeżego, to używam suszonego. Zawsze jest dostępny.
Ciepło pozdrawiam 🙂
Dobry dzień! Pani Agnieszko! Za Pani sprawą parę lat temu przeszliśmy z mężem przemianę żywieniową taką dogłębną. Wcześniej interesowaliśmy się zdrowym żywieniem, ale końcową inspiracją była Pani pierwsza książka. Sam sposób życia, przejawy szczęścia i przepływy miłości zmieniły naszą codzienność, nad którą pracujemy cały czas. Chlebki bananowe są ulubioną potrawą naszej córki. Tarta z trzech serów jest rewelacją na rodzinnych spotkaniach. Pięć tybetańskich rytuałów natomiast jest wyzwaniem. Marzeniem moim jest wykonać je prawidłowo w tempie. Piszę komentarz przy artykule o imbirze, ponieważ nie dysponuję ostatnią Pani książką (kilka przepisów mam spisanych) , a jest w niej przepis na herbatkę na zimowe wieczory. Byłabym wdzięczna, gdyby przepis ukazał się na blogu. Czekam na kolejną Pani książkę. Dwie pierwsze mam cały czas w obiegu. Pożyczam zmęczonym życiem kobietom, są po ich przeczytaniu radośniejsze. Pozdrawiam serdecznie.
Pani Aniu! Jaka piękna wiadomość!!!! BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!!
Oczywiście przepisy na herbatki podam. Generalnie szykujemy się na chłody i dużo będzie o rozgrzewających, energetyzujących napojach.
Dziękuję i bardzo ciepło pozdrawiam!!! 🙂
Witam
Mogę prosić o przepis na herbatke ?
Pani Agnieszko, dziękuję za kolejny wartościowy wpis:-)
Korzeń imbiru i miód dodałam dziś do kawy: smak zniewalający. Dziękuję za inspirację.
Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
Marta;-)
To jeszcze szczypta cynamonu i będzie szał!
Pozdrawiam ciepło 🙂
Pani Agnieszko, jest takie powiedzenie, że jak uczeń jest gotowy to pojawia się mistrz:) I tak właśnie jest też w moim przypadku…. Coś niesamowitego przywiało mnie na Pani bloga. Teraz czytam codziennie:) Dziękuję za wszelkie inspiracje, mądre, głębokie myśli. Niby się o tym wszystkim wie, ale jakże ciężko zastosować te złote rady w życiu. Ja, wiecznie poddawana wIchrom i burzom emocjonalnym, popadająca z dołka w dół, walcząca ze swoją słabością jaką jest nerwica lękowa–DZIĘKUJĘ!!! Pani Agnieszko jaka ciężka to walka, czasem nierówna niestety.
Co do kawy, to zapach niósł się po całej kuchni:) rewelacja! pycha! nawet nerwicowcom nie zaszkodzi! a cały rytuał przygotowania-bezcenny:)
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam
Marta
Witam serdecznie,
Odnośnie właściwości imbiru warto dodać, że jest to zioło bardzo przydatne szczególnie dla kobiet, gdyż przeciwdziała wielu dolegliwościom związanych z reumatyzmem, który obecnie rujnuje zdrowie wielu kobiet w naszym dość chłodnym klimacie.
Świeży imbir (Sheng Jiang) pomagając wytworzyć ciepło w żołądku przeciwdziała mdłościom z osłabienia i wspomaga trawienie jako stymulant usuwając jednocześnie stagnację pożywienia w jelitach. Ważną funkcją jest też „przekształcanie” zimnego śluzu (również w okolicy zatok poprzez wpływ na meridian Żołądka) w organizmie wspomagając jego usuwanie szczególnie u osób wychłodzonych z marznącymi kończynami, otyłych i z zablokowanymi zatokami. Jako że świeży imbir posiada smak ostry i jest rozgrzewający z natury, przynależy do elementu metalu (wg. TMC) wpływa na czynność płuc (także na skórę otwierając pory) jak również na funkcję jelita grubego. W zakresie dolegliwości reumatycznych będzie przeciwdziałał w sytuacjach: marznięcia, problemach trawiennych, porannych bólach lędźwi, oraz np. w przyp. biegunek z powodu osłabienia, choć w takiej sytuacji lepiej sprawdzi się imbir suszony (Gan Jiang). Suszony korzeń różni się tym, że jest gorący z natury, bardziej rozgrzewający i nazywany jest tonikiem Yang – odnawia ciepłotę i siły witalne organizmu wzmacniając np. serce – przeciwdziałając palpitacjom z powodu niedokrwistości. Dodanie miodu do imbiru np. w herbacie wspomaga rozprzestrzenianie ciepła w organizmie, stąd tak wiele osób lubi spożywać także kandyzowany imbir jako przekąskę. Choć kora cynamonu (Rou Gui) będzie bardziej użytecznym ziołem przy dolegliwościach reumatycznych (również gałązki Gui Zhi) to połączenie tych trzech składników przyniesie prawdziwą ulgę każdej reumatyczce 🙂 Pozdrawiam!
Pani Agnieszko,jestem zafascynowana Pani blogiem,jest dla mnie zarówno wytchnieniem,chwilą relaksu jak i inspiracją i lekcją.Tak się cieszę,że tu trafiłam, jakoś przypadkowo,ale twraz wracam tu codziennie :))) Wszystkiego naj,naj,naj!!!
Pani Agnieszko wspaniały blog uwielbiam taką kuchnię i sama od 10 lat stosuje przepisy które okazuje sie są b.podobne do tych na blogu. Zawsze interesowała mnie zdrowa kuchnia dlatego z radością stwierdzam że nie jestem w tym osamotniona. Bo jeszcze parę lat wcześniej ludzie traktowali taką kuchnie jak fanaberie ( nie je mięsa i nie słodzi – wiadomo wariatka) Chcę żeby moje dzieci zdrowo jadły i długo żyły a wychowane na takiej kuchni która im bardzo smakuje nie mają problemu z jedzeniem warzyw czy piciem wody bo to jest u nas naturalne. Pijemy od dawna sok z buraków kwaszonych jest pycha czasami dodaję też seler i zawsze czosnek. Moja córka w przedszkolu nie choruje nawet w sezonie grypy. Uwielbiam imbir i polecam konfiturę z żurawiny suszonej ,duszoną ,później zmiksowaną do tego starty imbir , skórka z cytryny starta i sok z cytryny. Naprawdę pycha.A propos jarmużu dobre jest pesto z tego warzywa.polecam . Strasznie się cieszę z tego bloga bo to inspiracja nowa wiedza pomysły i wsparcie którego mi brakowało.
Bardzo ciekawe przepisy, jutro właśnie kupiłam imbir, jutro zabieram się za zrobienie chlebku imbirowego.
Witam serdecznie!!
Mam pytanie – a mianowicie czy mogę pic wodę z cytryna I imbirem jeżeli mam problem z pękającymi naczynkami?
Czytałam ze świetnie działa również woda z sokiem z cytryny I pieprzem cayenne.
Bardzo proszę o odpowiedz czy te napoje są wskazane przy dolegliwości pękających naczynek .
Pozdrawiam!
Witam.Polecam a nawet zachęcam do picia kawki…. imbir miód cynamon= rewelacja.. Pije dwa Xdziennie . Polecam!!!!!!!!!!!
Witam 😉
szukając właściwości imbiru trafiłam na Pani blog i przyznam, że choć nie do końca przepadam za takimi stronami to u Pani jest coś co przyciąga i pozwala z ciekawością odkryć nieoczywiste czasami prawdy i poddać pod rozwagę stosowanie proponowanych przepisów 🙂
Pozwolę sobie podać tutaj dodatkowy cudowny składnik do napoju rozgrzewającego wg mojej kombinacji smaków i sprawdzonego sposobu na przeziębienie:
ok. 3-4 plasterków świeżego imbiru (zalane gorącą wodą)
plasterek cytryny
2 łyżeczki miodu (z własnej pasieki – ja lubię wielokwiat)
oraz niezastąpiony sok z czarnego bzu (robiony własnoręcznie przez mojego tatę) ok. 3 łyżek
ostatnio przygotowałam taką herbatkę moim przyjaciołom po całodziennym przebywaniu na chłodzie i byli zaskoczeni smakiem, bo nie każdy lubi imbir, a jednocześnie porządnie się rozgrzali 😉
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za sporą dawkę wskazówek i dobrych informacji, które Pani umieszcza 🙂
Od kilku tygodni pije herbateke z imbiru, lub imbiru z kwiatmi czarnego bzu.
Rzeczywiscie wspaniale rozgrzewa caly organizm. Dla mnie jest po prostu rewelacjyna i naprawde pomaga w reumatyznie jak podaje powyzej Pan Robert.
Dzis trafilam tu do Pani, przez przypadek, poprzez blog Pani Justyny, ktora podaje Pani przepis na napoj imbirowy. Musze przyznac, ze rzeczywiscie taki napoj skutecznie pomaga usunac nie tylko zbedne kilogramy, co po kilu tygodniach picia tych herbatek, zauwazylam u siebie, ale takze daje nam, tak bardzo potrzebne, wspaniale poczucie lekkosci !
Terez wyprobuje Pani swietnego przepisu na napoj ze swiezo wycisnietego soku z cytryny i z imbiru, bo kiedys wkrawalam tylko jego plasterki, a takze bardzo interesujacego przepisu na rozgrzewajaca kawe 5 przemian:)
Dziekuje pieknie, Pani Agnieszko za wspaniale przepisy i serdecznie Pania pozdrawiam z Saarlandu:)
Witam ,ja tez pije herbatke z imbirem do tego sok z cytryny i łyzka soku z malin.(mniam).Zdecydowanie poprawia odpornosc,doswiadczylam tego na własnej skórze ,widze ze teraz mniej choruje i gardło mnie nie boli..Jednak mam refluks zoładka wiec chyba zrezygnuje z tej herbatki,chodziaz zapytam lekarza moze mi cos poradzi.Wszystkim którzy chcą poprawic odpornosc polecam imbir naprawde działa:)
Jeżeli bym chciał codziennie spożywać świeży imbir. Jaka dawka będzie bezpieczna? Ile gram?
a czy można pić imbir np z żubrówką ?
Chcialbym sie dowiedziec czy dodawanie roztartego imbiru do naparu z ostropestu plamistego nie jest szkodliwe lub w jakis inny sposob nie jest wskazane.
Pozdrawiam
Imbirek jest moją drugą miłością zaraz po mężu. Jednak najczęściej przy przeziębieniach mam stan podgorączkowy. Imbiru sobie nie żałuję, ale w związku z jedo rozgrzewajacymi właściwościami to chyba niezbyt dobre, prawda? Ale z drugiej strony tak świetnie działa na gardłowe z kioskiem, cytrynką, czarnym bzem, lipą. Co robić, jak żyć?
Witam serdecznie
Ja od dawna codziennie piję starty imbir zalany ciepłą wodą. Czasem dodaję trochę miodu, ale przeważnie sam imbir bez dodatków. Mi jego smak bardzo odpowiada. Poza tym, starty imbir z ciepłą wodą bardzo od środka rozgrzewa.
Pozdrawiam
Witam, jaki jest mechanizm spalania tłuszczu przez imbir? Czy woda z cytryną i imbirem trafia bezpośrednio do tkanki tłuszczowej i ją spala?
Witam mam pytanie o herbatke Czy świeży imbir można zastąpić tym z torebki kupionym w sklepie?Czy herbata będzie miała tą samą skuteczność?
Dzięki.Zaczynam nowy etap w swoim życiu.Chcę wreszcie o siebie zadbać.Nigdy nie było na to czasu,dzieci ,dom ,praca no i finanse.Mam nadzieje że wytrwam. Jeszcze jedno pytanie /Jeżeli zastępuje świeży tym gotowym kupionym w sklepie to jaką ilość zastosować?o świeżym Pani pisała a ten sproszkowany?można wypijać rano zamiast szklanki wody?
witam . Ja używam imbiru i sproszkowanego [flaki, pasztet] i świeżego startego do herbatki z miodem i cytryną oraz do powideł śliwkowych i przepysznego dżemiku z truskawek z bananami. Kocham sam zapach
TO jak jest z tym imbirem w ciąży? Pomaga na mdłości itp ale wszędzie się mówi że zabroniony cięzarnym?
ja pijam codziennie wieczorem scieram 3-4 cm imbiru zalewam goraca woda dodaje pelna lyzke miodu jaki mam i dodaje kurkumy troszke -zostawiam na noc -rano odcedzam iczesc zalewam ciepla woda do wypicia reszte przechowuje w lodowce na nastepne porcje i tak codziennie -nie choruje juz tak jak kiedys czuje sie swietnie mam mniejszy apetyt -polecam
Witam mam pytanko co do kawy to jakie dajemy proporcje żeby połączyć z miodem cynamonem i imbirem i czy musi być starty
Witam Pani Agnieszko.Zaczęłam stosować napój z cytryną i imbirem rano na czczo. Jak długo można stosować ten napój-czy nie zakwaszę organizmu? Pozdrawiam.
IMBIR TO NIE KORZEN! Imbir to kłącze czyli przekształcona łodyga.
Dziękujemy 🙂
Ja wziąłem się za imbir używając wyciskacza do czosnku, wyciskam dwie kostki, bezpośrednio do szklanki i zalewam wodą mineralną, pyszne
Droga Agnieszko, czy imbir można stosować w ciąży? Słyszałam że on rozrzedza krew a nie jest to korzystne dla ciężarnych..(uwielbiam powracać i powracać do Twojego bloga, znajduję w nim spokój i wyciszenie, harmonie i ład, nic to nie krzyczy, nie ma reklam, jaskrawych kolorów. to miejsce ukojenia dla mnie i wielkiej mądrości)
Imbir dziala kojaco na bol gardla , umozliwia rowniez usuniecie zalegajacej flegmy i ulatwia oddychanie.
Droga Agnieszko co byś mi poleciła na zastąpienie soku z cytryny, piłam go codziennie rano z wodą, aby właśnie oczyścić organizm i się pobudzić, ale teraz już nie mogę, bo mi niedawno wyszło że jestem uczulona na cytrusy. I nie wiem co zamiast soku z cytryny używać. Pozdrawiam:)
Czy kofeina też sprzyja chudnięciu ? Ostatnio pije veroni enegry rano.
zalewam kawałeczki imbiru ciepłą wodą i wypijam, a imbirek zjadam 🙂 ostrrrrre, ale dooobre! i zaraz potem nosek dmucham…
Zazwyczaj robię sobie wywar z imbiru na 2 dni (20 min gotowania imbiru plus sok z cytyryny). Na drugi dzień taki wywar jest o wiele mocniejszy. I zaczęłam się zastanawiać, czy to prawidłowa praktyka? Czy lepiej codziennie przygotowywać nowy ?
Ciekawy wpis. Imbir to rzeczywiście wartościowy składnik. 🙂
Czy taki starty imbir zalany wodą i sokiem z cytryny można zjeść? czy to się wyrzuca? Czy zamiast wyciskania soku z imbiru można właśnie zjeść te starte części?
Czy skuteczniejsze w odchudzaniu są wywary czy takie na świeżo przygotowane napoje?
Oczywiście można zjeść. Dobre są i wywary, i sok i napoje- wszystko co z imbirem jest super! 🙂
Strona glowna Naturalne srodki lecznicze Woda z cytryna i imbirem dziala oczyszczajaco i odchudzajaco!
Witam
Ja robiąc poranną wodę z cytryną i imbirem nie ścieram imbiru tylko czynię tak. Ścinam imbir na wąskie plasterki, odbieram ze skórki, wrzucam do pustej szklanki i wyciskam-ugniatam sumiennie za pomocą tłuczka barmańskiego. Potem dorzucam plasterki cytryny i dalej wyciskam. Taką „papkę” zalewam ciepłą wodą, czekam kilka minut i wypijam. Robie coś nie tak?
Wszystko jest super 🙂 Imbir możemy zalewać wrzątkiem, ale cytryny już nie – tylko właśnie ciepłą wodą 🙂
Jeśli w tym wszystkim jest skórka od cytryny, to warto zwrócić uwagę jaka to cytryna, czy nie była czymś pryskana. Zwykłe ze sklepu są. Więc albo cytryna ekologiczna, albo skórka wymoczona w wodzie z sodą i dobrze wyszorowana, albo skórka obrana 🙂
Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Pani Agnieszko, napisała Pani że kawałek imbiru powinien mieć 3-4 cm, czyli ja rozumiem że chodzi o długość 3-4 cm korzenia, ale jak to ma się do tego że cały korzeń jest nieregularny i na jednych obszarach jego szerokość jest bardzo wąska a na jednych bardzo szeroka? To spore różnice nieraz są. Pytam o to dlatego bo nie chce przesadzić z ilością imbiru. Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Kasia
Dobry wieczor Pani Agnieszko! Od ponad trzech miesiecy pije wieczorem imbir z sokiem z cytryny oraz miodem.Nie to jest istotne w tym wszystkim ale to ze dwadzieścia pięć lat temu urodziłam swoje pierwsze dziecko .Po ciężkim porodzie pojawil sie problem z nietrzymaniem moczu .Nic nie pomagało a dyskomfort ze spacerami powodował ze na spacery wogole nie wychodziłam tylko spacer zastępowałam na rower.Nie to jest istotne ale to ze jestem pewna ze cherbatki z imbiru pomogły mi z ty problemem ponieważ dzisiaj pierwszy raz od ponad pięciu lat wyszłam na piecio kilometrowy spacer bez kropli moczu. To uzdrowienie juz zaleażyłam miesiąc temu normalnie chodzę kicham .Kochani dziele sie tym bo dla mnie to naprawde cud .Potwierdzam fakt ze nie musze sie juz krepowac?
Hallo wszystkim !
Imbir jest dobry na wszystko i faktycznie pomaga !
Ja przyzadzam wg. sposobu mojej znajomej z Tajwanu ; nastepujaco :
Duzy korzen imbiru obrac , umyc , utrzec na tarce , wrzucic do naczynia , zalac wrzatkiem i dalej gotowac ok . 10 min .
Nastepnie chwile odczekac , ( pare minut ) , przecedzic , dodac cytryny , miodu , troche kurkumy i mozna pic , ja pije tego ok. 3 – 4 szklanki dziennie . Ma to bardzo intensywny smak , ale rewelacja ! Uniwersalny srodek na wszystko ! Polecam !!
dzień dobry piszę do Pani po raz pierwszy. bardzo interesujące przepisy o imbirze. cztery lata temu przeszłam operację jelita grubego,wykryty w wczesnym stdium nie mam przerzutow.ale dosyć o mnie. interesujące przepisy o imbirze-to dopiero rewolucja pozdrawiam DANUTA!
witam czy można dodawac imbir suszony do miesa mielonego np. kotlety mielone.
Oczywiście.
Wpis jak zawsze na poziomie 🙂
Pani Agnieszko,
Jak najlepiej i najbezpieczniej stosowac imbir na mdłości ciążowe?
A moze Pani jeszcze inne wskazowki, bo juz tracę siły.
Ja od kilkunastu dni piję wodę z imbirem i nie wiem czy to efekt imbiru czy po prostu taki okres mam w życiu ale spadło mi bardzo łaknienie na słodycze.
Liczę na to, że imbir zagości w mojej diecie na co dzień!
Pozdrawiam, Mateusz.