Jeśli nie masz czasu lub ochoty na długie gotowanie ciepłego, zdrowego i lekkiego posiłku – ta propozycja na kolorowy gulasz jarzynowy jest idealna. 🙂 Bardzo lubię jarzynowe gulasze. Często przyrządzam je z pieczonych warzyw. Tutaj na przykład podałam Wam przepis na pyszne pieczone bakłażany.

Kiedy wracam do domu i muszę szybko wszystkich nakarmić, nastawiam kaszę gryczaną, jaglaną lub ryż. Gdy się gotuje, ja w tym czasie szybko myję i kroje warzywa i wrzucam je na wook. To sprawia, że potrwa przygotowuje się znacznie szybciej!

Ten lekki, zdrowy i szybki gulasz jest wyśmienity nie tylko do wszelkich kasz czy ryżu, ale również do makaronu lub pajdy tostowanego razowca z oliwą z oliwek. W jego towarzystwie zwykła jaglanka lub kasza gryczana zamieniają się w potrawę, którą z przyjemnością zjada u nas cała rodzina.

Czas wykonania – 30 minut

Ilość porcji – dla 4-5 osób

Składniki:

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 niewielka cukinia
  • 1-2 cebule
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (możesz dodać więcej, jeśli chcesz mieć więcej sosu)
  • duża garść rodzynek (umytych i osuszonych)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub więcej, w zależności od upodobań)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • duża garść posiekanych świeżych ziół (na przykład natka pietruszki lub kolendra)
  • opcjonalnie możesz dodać oczyszczoną i drobno pokrojoną ostra papryczkę chilli (ilość zgodnie z upodobaniami)

Wykonanie:

Warzywa umyj, oczyść i pokrój na kawałki. W wooku podgrzej masło klarowane lub olej, a następnie dodaj ziarna kolendry i kuminu. Podsmażaj, aż uwolnią aromat. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażaj aż staną się rumiane. Dodaj pozostałe przyprawy, wymieszaj, a następnie dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Podsmażaj około 10 minut, a następnie dodaj pokrojoną cukinię. Całość podsmażaj mieszając, aż warzywa staną się rumiane. Na końcu dodaj pokrojone pomidory i rodzynki. Gdy całość będzie już gorąca, na końcu dopraw do smaku. Potrawę posyp obficie posiekaną świeżą kolendra lub natką pietruszki.

Przepis pochodzi z magazynu „Uroda życia” w którym prowadzę stałą rubrykę zatytułowaną „Smak życia według Agnieszki Maciąg” – zapraszam po nowe przypisy!!! 🙂