DSC04931-1 DSC04902-1

Moje domowe bułeczki z cząbrem są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Porcję ciasta dzielę na kawałki, którym nadaję różne kształty fantazyjnych bułeczek. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Ozdobione różnymi ziarnami i pestkami stają się zdrowe i sprawiają wrażenie różnorodności.

Składniki:

300 g mąki pszennej
50 g otrębów owsianych (mogą być granulowane)
20 g oleju roślinnego
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki ciepłego mleka
180 g letniej wody
2-3 łyżeczki suszonego cząbru
1 białko rozkłócone

Do wyboru: pestki słonecznika, dyni, sezam lub mak

Wykonanie:
Drożdże wymieszaj z jedną łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby zaczęły pracować. W misce wymieszaj mąkę, otręby, sól, cukier i zioła. Zrób wgłębienie, wlej część wody oraz oleju i drożdży i zacznij wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę płynów. Ugniataj do uzyskania sprężystego ciasta.*
Ciasto uformuj w kulę, posmaruj z wierzchu olejem roślinnym, przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jedną godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 lub 10 porcji i z każdej uformuj okrągła lub podłużną bułeczkę. Ułóż je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstawi do wyrastania na kolejne 60 minut.
Piekarnik rozgrzej do 220C (góra i dół bez termmobiegu).
Bułeczki delikatnie posmaruj rozkłóconym białkiem, posyp pestkami i piecz 10 min.
Boki i spód piekarnika możesz spryskać wodą.
Następnie zmniejsz temperaturę do 210C i piecz kolejne 10 minut, aż bułeczki staną się rumiane. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

*Do wyrobienia ciasta z powodzeniem możesz użyć miksera z hakiem.