Dieta niełączenia i związane z nią zagadnienia wywołały lawinę pytań, dlatego postanowiłam opisać jej zasady i historię w taki sposób, by dla wszystkich stały się jasne i czytelne. Ja stosuję je od wielu już lat, więc postaram się rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości na jej temat. Należy jednak już na samym początku pamiętać, że diety tej nie należy traktować jak doraźnej kuracji, ale jako sposób odżywiania się, który należy wprowadzić na stałe. Tylko to może zapewnić długotrwały, spektakularny efekt. Nie obawiaj się, dieta niełączenia nie ma nic wspólnego z głodówką. To nie reżim, ale świadomy wybór pożywienia, które dobrze nam służy.

Jeśli Twój stary sposób odżywiania doprowadził Cię do punktu, w którym ważysz zbyt wiele lub masz problemy zdrowotne, to z całą pewnością był niewłaściwy i należy go zmienić. I to jak najszybciej! Zapoznaj się z zasadami diety niełączenia i stwórz jej indywidualną wersję dostosowaną dokładnie do Twoich potrzeb. Poniżej przedstawiam historię jej powstania, a już w kolejnym materiale w poniedziałek, dokładny opis diety niełączenia w praktyce.

Na początku XX wieku wiedza na temat żywienia nie była tak bogata jak obecnie. Doktor Howard Hay, który cierpiał na szereg dolegliwości zdrowotnych, postanowił zbadać dlaczego tak wiele zamożnych, z pozoru dobrze odżywionych osób cierpi na liczne schorzenia. Dostrzegł wyraźny związek pomiędzy chorobami i sposobem odżywiania się i zastanawiał się, co nasza cywilizacja robi nie tak. Gdzie tkwił błąd?

Doktor Hay zainteresował się sposobem odżywiania ludów pierwotnych. Jego szczególną uwagę zwróciła długowieczna społeczność Hunza żyjąca w Himalajach.  Członkowie tej społeczności dożywali w zdrowiu oraz zadziwiającej sprawności fizycznej i umysłowej bardzo sędziwego wieku. Setna rocznica urodzin nie była tam niczym nadzwyczajnym! Lud Hunza nie wiedział czym są tak zwane choroby cywilizacyjne. Nikt z nich nie wiedział co to jest nadwaga, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, wrzody żołądka, zaparcia czy depresja… Gdy doktor Hay poznał zwyczaje, styl życia i sposób odżywiania ludu Hunza, zauważył bezpośredni wpływ diety nie tylko na zdrowie, ale także na samopoczucie. Zauważył, że z powodu surowych warunków życia Hunza zmuszeni są do specyficznego sposobu łączenia pewnych grup pokarmowych. Białko i węglowodany nie były jadane jednocześnie (tak jak w kulturach wysokorozwiniętych), a spożywano je w połączeniu z warzywami. To zachęciło go do głębszej analizy.

5d
Na podstawie wyciągniętych wniosków doktor Hay stworzył sposób odżywiania polegający na rozdzieleniu pewnych grup pokarmowych, na bazie którego powstała dzisiejsza dieta niełączenia. Jak się okazało, powodował on szybsze i lżejsze trawienie. Opracował dietę opartą na świeżych, naturalnych produktach połączonych ze sobą w odpowiedni sposób, zaczął ją stosować i zalecił swoim pacjentom. Ponieważ cierpiał na przewlekłe zapalenie nerek (w tamtych czasach bardzo poważną chorobę uznawaną za nieuleczalną), jego przyjaciele po fachu z dużą dezaprobatą przyjęli wiadomość o diametralnej zmianie sposobu odżywiania doktora, który miał wówczas 47 lat. Uznano, że jest zbyt „stary” (pośród ludu Hunza uznawany była w tym wieku za młodzieniaszka!) by radykalnie zmienić dietę, w dodatku na tak różną od tego, co wówczas powszechnie jadano.

W krótkim czasie zauważyli jednak, że zarówno on, jak i jego pacjenci stosujący dietę niełączenia odzyskali świetną kondycję, stracili na wadze i przestali mieć problemy z trawieniem. Powrócił im dobry nastrój, poczucie lekkości i doskonałe samopoczucie. Dopiero w obliczu terapeutycznych sukcesów Hay’a jego koledzy po fachu zaczęli stosować jego odkrycia i metody, a sam doktor Hay przez kolejnych 27 lat życia cieszył się świetnym zdrowiem. Zmarł w wieku 74 lat na skutek wypadku.

Dieta, która opracował doktor Hay zwana dietą rozdzielną lub niełączenia przeszła pewne metamorfozy, ale przetrwała próbę czasu. Oczywiście do dzisiaj ma wielu sceptyków, ale ma też miliony zwolenników, którzy dzięki niej cieszą się świetnym zdrowiem, samopoczuciem i szczupłą sylwetką. Bez głodzenia się. Ja jestem jedną z takich osób :). Dieta niełączenia to mój sposób na dobre, zdrowe i radosne życie 🙂

Podstawowe założenia diety
Doktor Hay zauważył, że podstawą zdrowia jest wielka trójca, którą stanowi: pożywienie, przemiana materii i wydalanie. Uznał, że zachowanie zdrowia możliwe jest tylko wtedy, gdy te trzy elementy pozostają w harmonii i każdy z nich przebiega bez zakłóceń. Zauważył, że główny powodem powstawania nadwagi i wielu chorób są problemy z trawieniem i wydalaniem. Ocenił, że organizm może funkcjonować bez zakłóceń tylko wtedy, gdy w sprawny sposób przebiega usuwanie z niego wszelkich szkodliwych i zbędnych substancji.

Gdy ten proces jest zaburzony, pojawia się poczucie ogólnego zmęczenia, bóle głowy oraz zaburzenia trawienia, takie jak wzdęcia, zgaga, niestrawność i problemy z wypróżnianiem. Do tej listy Hay dołożył bóle mięśni i kończyn, osłabienie, problemy ze skórą, włosami i paznokciami, zły nastrój oraz depresję. Nadmiar toksyn w organizmie uznał też za przyczynę nadmiernej senności, zaburzeń koncentracji i braku odporności (osłabienie systemu immunologicznego). Doktor Hay uznał, że aby ułatwić trawienie i wydalanie podstawą pożywienia powinny być naturalne, jak najmniej przetworzone produkty roślinne. Za bardzo ważną uznał też zasadę rozdzielenia pokarmów ze względu na zawartość węglowodanów i białek, które nie powinny być spożywane jednocześnie.