Ten przepis zrobił prawdziwą furorę! Po raz pierwszy opublikowałam go w mojej książce pt. „Smak miłości”. Od tego czasu jest publikowany w wielu mediach społecznościowych, przekazywany z rąk do rąk, w rodzinach i między przyjaciółmi, a w wielu domach zadomowił się na dobre. Bardzo się z tego cieszę! I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ ten pasztet jest naprawdę przepyszny! 🙂
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest tak delikatna i wszechstronna, że staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. Od słynnego leczo, poprzez cukinie pieczone, duszone, gotowane na parze, grillowane, placki z cukinii, aż po rewelacyjne ciasto z cukinii (przepis podałam również w mojej książce „Smak miłości”). Młoda cukinia jest również pyszna na surowo – pokrojoną w cienkie plastry dodaję latem do sałatek.
Dzisiaj dzielę się z Wami tym świetnym przepisem na mój ulubiony pasztet z cukinii. Jest lekki, a jednocześnie sycący. Z dodatkiem zielonych sałat lub mizerii jest świetną propozycją na lekki obiad. Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na dokładkę! Świetne smakuje również zimno, albo polany ultra zdrową Cudowną miksturą mojej Mamy :). Uwielbiam również z sosem ze świeżych pomidorów lub z pysznym sosem grzybowym. Możliwości jest mnóstwo! 🙂
Składniki:
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest śluzowate, co niestety wpływa na konsystencję potrawy)
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 190C.
- Cebule i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
- Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).
- Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
- Masę przełóż do foremki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Smacznego!
Więcej zdrowych porad oraz lekki i prostych przepisów na cztery pory roku znajdziesz w mojej książce pt. „DOM pełen miłości”.
Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” w 2019 roku zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.
Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia” czy „Słowa mocy”.
Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.
Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które w 20022 zostały nagrodzone specjalną złotą statuetką myVOD dla najlepszych webinarów.
Moja najnowsza książka „Ścieżki duszy. Astrologia dla zrozumienia siebie i swoich bliskich” jest już dostępna w przedsprzedaży! ?
Cukinię uwielbiam pod każdą postacią , ulubione moje warzywo:)
Uwielbiam cukinie,właśnie wróciliśmy z grilla na którym oczywiście była grillowana cukinia i inne warzywa:)
Ten przepis wykorzystam na pewno i to już w najbliższym czasie!
Dzięki:)
wypróbuję 🙂
Szkoda, że nie ma wymiarów blaszki do pieczenia ?
Pasztet zrobiłam wczoraj pycha 🙂 wzięłam też dzisiaj do pracy na II śniadanie 🙂 Pani Agnieszko, mam pytanie o ten napój długowieczności z siemieniem i sokiem z żurawiny: czy siemię mogę zmielić wieczorem aby napój wypić rano? Bo rano to nic nie może mnie zmusić aby wstać te 2 min wcześniej…
Pani Agnieszko,dziekuje za wspanialego bloga,mieszkam od 3 lat we Francji i bardzo mi brakuje kraju,naszej kultury i tradycji,ale Pani blog wynagradz te braki,uwielbiam Pani bloga.
Dziekuje!
Pani Agnieszko, przepis wspaniały. Na ciepło i na zimno smakuje wybornie. Ja podałam z sosem pieczarkowym. Dziękuję i pozdrawiam:)
Bardzo się cieszę i dziękuję za inspirację. Pozdrawiam ciepło! ☺
Ja dzisiaj zrobiłam wg przepisu i wyszło niedopieczone chociaż piekłam wieki. Odcisnęłam cukinię, piekłam z jakami, nie siemieniem. W temperaturze 200°C. W czym tajemnica?
Nie mam pojęcia. Tysiące już osób piecze ten pasztet, przepis krąży po internecie, po instagramie, wszystkim wychodzi.
Nie mam pojęcia – proszę poszukać przyczyny samodzielnie 🙂
Niestety nie wszystkim. Moje tez wyszło niedopieczone. Serdecznie pozdrawiam
Czy pół szklanki oliwy też mieszamy ze składnikami, czy tylko służy do przysmażenia?
Ja podsmażam, a potem całość dodaję do potrawy i mieszam. Na taką porcję ta ilość tłuszczu nie jest duża ☺
Świetny przepis! Pasztet wyszedł mi bardzo smaczny 🙂 Robię drugi raz – tym razem potrójną porcje 😉
Potrójną? O rety! W takim razie potrójnie życzę smacznego!!!!! ☺
Przed chwilą upiekłam ciasto z cukinią z książki „Smak miłości” . Jest pyszne. Podjadam i relaksuję się czytając Pani bloga. Cukinia w ogrodzie rośnie mi jak na zamówienie, więc z pewnością będzie i pasztet. Serdecznie pozdrawiam.
Ha ha ha! Cukinia potrafi nieźle urosnąć! W książce „Smak miłości“ jest również przepis na cukinię w occie curry- też bardzo fajny! Ja niedługo również będę robiła na zimę. Pozdrawiam ciepło! ☺
przepis super, smakuje wybornie, dziękuuuuuję 🙂
Na zdrowie i smacznego! ☺
Pasztet wyśmienity! A najważniejsze, że zajadały się nim również moje pociechy:) Po prostu rewelacja! dziękujemy Pani Agnieszko:)
To prawda, najważniejsze, że dzieciom smakowało! Pozdrawiam ciepło całą Rodzinę! ☺
Pasztecik wyborny! Użyłam zamiast bułki tartej mąki żytniej (nie jemy pszenicy) i wyszło super. Z przyjemnością będę tu zaglądać, nie tylko kulinarnie, pozdrawiam!
O właśnie, takie zamiany są genialne! Ja zamiast tartej bułki często dodaję kaszę mannę – ale to również pszenica… Następnym razem spróbuję z żytnią mąką. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ciepło! ☺
Pani Agnieszko,
Pani przepisy są rewelacyjne, liczę ze ubarwia moja codzienna dietę. Jestem od dwóch miesięcy na diecie bezglutenowej, uczę sie wiec kuchni na nowo, dlatego byłoby dużym ułatwieniem gdyby udało sie Pani czasem podawać zamienniki produktów – mąk, kasz na te bezglutenowe, które moznaby śmiało zastąpić i które nie zmienia smaku potrawy.
Na ta chwile dopiero poznaje nowe produkty i moja kreatywność jest w tym temacie jeszcze ograniczona:-). Pozdrawiam serdecznie i z góry bardzo dziękuje!
Pani Magdo, postaram się! Muszę się w ten temat bardziej zagłębić, bo na szczęście z powodów zdrowotnych nie miałam takiej konieczności. Ale jest to bardzo inspirujące, więc „wchodzę w to“! Ciepło pozdrawiam! ☺
Dwa dni temu dostalam w prezencie Pani ksiazke, jestem nia zszokowana.Chodze i mysle o wszystkim co tam jest napisane.Pozwolila mi ona zrozumiec i zaakceptowac siebie.Kiedy przygotowuje rozne dania dla moich dzieci jestem w swiecie marzen, wyobraznia bardzo pracuje, czuje sie spelnioną matka, jestem szczesliwa.Poranny zapach ,wydobywajacy sie z kuchni, pieczonego chleba zawsze budzi moja corcie, ktora rowniez nauczylam przygotowywac chleb.Gdy gotuje nie jestem samotna, czuje sie potrzebna i Pani pokazala mi poprzez swoja ksiazke „Smak milosci” ze nie jestem jedyna taka osoba i ze na tym swiecie sa jeszcze kobiety ktore kochaja swoj dom, swoja rodzine i gotuja dla niej z wielkiej milosci.Ewa
Dziękuję bardzo za ten piękny list Pani Ewo! Tak, jest nas więcej i cieszę się, że możemy wzajemnie inspirować się i wspierać. Pozdrawiam ciepło! ☺
Czy nie rozleci się bez jajek?????
Niestety nie jadam jajek… Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Dobra wiadomosc dla weganow: Robiac tenze pasztet z cukinii omylkowo zapomnialam dodac jajek i tez wyszlo smacznie:):) Pasta ladnie sie kleila i w piekarniku tez nic sie nie przypalilo (190stopnii przez godzine, jak w przepisie).
Witam!Pani Agnieszko czym można zastąpić bułkę tartą w tym pasztecie?Jestem na diecie bezglutenowej.Myślałam o mące kukurydzianej, jaglanej lub pół na pół zmielone siemię lniane i trochę mąki wcześniej wspomniane.Wspaniałe,pyszne przepisy:)Dziękuję.
Wcześniej była odp. Pani Agnieszki, że czasami zamienia bułkę tartą kaszą manną. Ja właśnie zabieram się po raz pierwszy do zrobienia pasztetu z cukini. Pozdrawiam serdecznie.
Przecież kasza manna to też gluten..
Pani Agnieszko, A przepis na ciasto z cukinii tez gdzieś u Pani znajdę?
wlasnie sie zajadam – z sosem pieczarkowym – pyszne!
Zrobiłam wczoraj pasztet, ale moim zdaniem nie udał się. Po godzinie był lejacy, dopieklam więc hp jeszcze godzinę. Nic z tego. Co mogło pójść nie tak?
P.Agnieszko pasztet pyszny. Nie lubiłam cukinii a w zasadzie to jej nie znałam. polecam wszystkim .pozdrawiam
Pani Agnieszko, czy ten pasztet, że względu na zawartość jajek zaliczamy do grupy białkowej? Pytam w kontekście jedzenia go np.z chlebem na śniadanie. Dziękuję za odpowiedź. A sam pasztet jest po prostu genialnie pyszny!
Jajko jest „sklejaczem” i nie powoduje, że potrawa jest stricte białkowa, więc ja nie widzę najmniejszego problemu, aby jadać go z chlebkiem.
Można również uniknąć obecności jajka i ZAMIAST niego dodać 4-5 łyżek mielonego siemienia lnianego namoczonego w niewielkiej ilości wody.
Pozdrawiam 🙂
Pyszny. Dziękuję za przepis.
Jakie wymiary foremki w której Pani piekła? POZDRAWIAM
Ja właśnie wstawilam do piekarnika. Nie miałam bułki tartej, dałam zmielone otręby. Zobaczymy co wyjdzie. Pachnie obłędnie.
Nie jestem wyborną kucharką, jednak impreza rodzinna zmotywowała mnie do przygotowania pasztetu. Powiem tak – był przepyszny. 🙂 chyba skuszę się na książkę. Wielkie dzięki za przepis 🙂
Upiekłam ten pasztet w na początku roku i zamiast jeść go na kanapce to wyjadalam widelcem 🙂 No nie mogłam się powstrzymać 🙂 taki był pyszny
Witam, zaraz się zabieram pierwszy raz w życiu za pasztet 🙂 I padło na Pani przepis bo jest w mojej ocenie bardzo ciekawy 🙂 Tylko nie wiem czy cukinię też należy podsmażyć?? Czy tylko wymieszać z podsmażoną cebulką i całą resztą?
Cukinia surowa 🙂
Dzień dobry Pani.
Piszę do Pani przy okazji pieczenia pasztetu z cukinii, ale to tylko pretekst. Chciałam przekazać swoje najserdeczniejsze życzenia tego co, Dobre dla pani rodziny także oraz wyrazić podziw dla mądrości i urody Pani.
Pasztet jest pyszny! Pani Agnieszko, robi Pani dobrą robotę dzieląc się przepisami. Serdeczne dzięki?
Czy cukinia obrana czy że skórką ??
Ze skórką 🙂
Witam Pani Agnieszko,
Właśnie piecze mi się pasztecik. Ale zapach ?
Tylko nie doczytałam i cukinię starłam obraną. Czy to problem?
Pozdrawiam cieplutko
Małgosia
Witam, chciałabym zrobić taki pasztet,ale zapasteryzowany w słoikach na zimę. Nie wiem tylko jak to zrobić ? Może mi Pani podpowiedzieć?
Zrobiony. Wuszedł przeeeeepyszny.
Super przepis. Świeży koperek robi robotę. Upiekłam z rana w sobotę i jadłam na śniadania, obiady i kolację do niedzieli 😉 Przygotowałam dwie porcje, by kogoś obdarować, muszę upiec znów 🙂
Pozdrawiam.
Pani Agnieszko, rewelacja. Moim dzieciom przypomina trochę babkę ziemniaczaną :). Miał być pasztet zjedzony na zimno, ale dmuchając, chuchając zjedliśmy z twarożkiem z czosnkiem. Pozdrawiam
Proszę napiszcie mi czy piekarnik ustawianie na góra dół czy termoobieg ????? dziękuję za pomoc ?
Dzisiaj upiekłam, jest rewelacyjny! Polecam.
Pychota !!! POLECAM!!! Jedyna wada – nie można przestać go jeść 🙂
Witam,
jakie wymiary formy na pasztecik? Będę wdzięczna za informację, widziałam już wcześniej to pytanie ale bez odpowiedzi.
Pasztet wspaniały! Jem i nie mogę przestać. Jutro upiekę potrójną porcję,zamrożę i będę miała na czas,kiedy cukinia jest trudniej dostępna.
Jakich wymiarów foremka? ? 🙂
Musiałam piec ten pasztecik 2h, bo ciągle był dość wilgotny. Wydaje mi się, że za słabo odsączyłam cukienię w nadmiaru wody. No nic, zobaczymy jak wystygnie, nóż widelec będzie dobry do rozsmarowania na kromce świeżego pieczywa, które również sama piekę 🙂
Pasztet przepyszny, właśnie upieklam dla córki vegetarianki na Swieta Wielkanocne.
Witam. Mówi Pani o trzech szklankach cukini… Moje pytanie jest takie, czy te 3 szklanki maja wyjść już po odcisnięciu soku czy przed?
Ile taki pasztet może stać?
Ja do składników dodałam jeszcze 30 dag drobno posiekanego i podsmazonego schabiku. Pycha
Pasztet zrobiony, ciekawe czy będzie smakował. Zmartwiło mnie tylko jedno, po wyjęciu z piekarnika wyglądał super,wyrośnięty ale po chwili upadł ?Czy coś zrobiłam nie tak ?
Właśnie pasztet (zapiekanka?) zrobiony i skosztowany. Jest naprawdę doskonały . Tak samo świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Dobór przypraw proponowany przez Panią Agnieszkę niezwykle trafny w tej potrawie. Gratulacje .
Pani Agnieszko,
a to ciasto z cukinii, o ktorym Pani pisze?
Czy mozna gdzies znalezc przepis?
Chcę użyć źiół suszonych. W jakich ilościach mam ich dodać, po 1 łyżeczce każdego będzie ok?
Pasztet właśnie wyjęty z piekarnika. Pachnie pięknie.
Czy bialka ubija się osobno??
Białek się nie ubija 🙂
3 szklanki cukinii, ile to będzie wagowo?
Mega. Nie mogę uwierzyć że zjadłam całą blaszkę sama. Oczywiście w kilku posillach ?
Rzeczywiście cudowny! Nawet mój mąż, typowy mięsożerca, był zadziwiony tym pasztetem. Że jak to, pasztet bez grama mięsa a smakuje tak wybornie?! 😉 dzięki podsmażonej cebulce właśnie osiąga się taki posmak jakby mięska. Robiłam też z innego przepisu z dodatniem do pasztetu surowej cebuli, i nie było to już to 😉 jedno co, to dodałabym trochę mniej oleju. Baaaaardzo polecam 🙂
Ten pasztet to poezja smaku 🙂
Zrobiłam wczoraj podwójną porcję zgodnie z przepisem… cały zniknął w oka mgnieniu 🙂
Dziś upiekłam drugi raz, również podwójną porcję, ale dodatkowo dodałam zioła prowansalskie i kilka plasterków świeżej papryczki cayene… rewelacja!
Myślę, że super sprawdzą się również podsmażone kurki lub boczniaki.. wszystko co podpowiada wyobraźnia!
Przepis na stałe zagości w naszym menu 😉
Bardzo dziękuję!
zrobilam w wersji light , tylko lyzka oliwy do srodka i troche kaszy mannej, reszta jak w przepisie, dodalam częsc dyni bo mialam mniej cukinii, pyszny!
Upiekłam pasztet z drobnymi modyfikacjami, m.in. rezygnując z jajek i w to miejsce dodając mąkę z ciecierzycy, przez co otrzymałam wersję wegańską.
Naprawdę smaczny, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dziękuję za inspirację i pozdrawiam!
Genialny pasztet ! Z zachwytem jedzą go nawet domowi mięsożercy 🙂 Dziękuje Agnieszko!
Bardzo dziękuję
Pasztet mega i na śniadanie zamiast pieczywa i na lunch do pracy z ogórkiem kiszonym
Dodaje kasze jaglana i po upieczeniu jest chrupiący
Smacznego ??
Cieszę się bardzo 🙂
Dzień dobry,
A ile cukinii wchodzi na 3 szklanki?
Rozumiem, że mam liczyć 3 szklanki już odciśniętej cukinii?
Pozdrawiam
Pyszny pasztet! Zrobiony po raz pierwszy, wyszedł fantastyczny!
Cieszę się! ❤️?
Pasztet pyszny, przepis zmodyfikowałam w następujący sposób:
– dodałam po połowie mąki kasztanowej i mąki żytniej,
– zioła: pietruszka, cząber, bazylia oraz vegeta domowej roboty,
– 1/2 porcji oleju wskazanego w przepisie
oraz dla ułatwienia odcisnęłam płyn z cukinii uprzednio zasypując potartą cukinię solą,
Robiłam z dwóch porcji – wyszła duża keksówka + kilka placków na patelnię.
POLECAM
Pani Agnieszko,
pasztet jest wspaniały 🙂 Mój mąż podchodził do niego najpierw z dużą rezerwą, ale po spróbowaniu powiedział, że pyszny. Ja uwielbiam go z pomidorami malinowymi 🙂
Jest Pani niesamowitą kobietą. Parę miesięcy temu „przypadkowo” natknęłam się na Pani książkę „Pełnia życia” – cudowne doświadczenie. Kupiłam oprócz niej Pani karty afirmacyjne oraz Pani najnowszą pozycję „Miłość” (wczoraj przyszła – zaczynam czytać, choć przy trójce dzieci, w tym niemowlaku to nie jest łatwe).
Generalnie – czytam dość sporo, ale ostatnio głównie pożyczam książki z biblioteki. Tak też było z Pani „Pełnią życia” – ale po jej przeczytaniu stwierdziłam, że muszę ją mieć.
Cudowne są Pani modlitwy do Aniołów, jak również Pani wpisy. Niech moc będzie z Panią 🙂
Czy można czymś zastąpić kasze manną/kukurydziana/bułkę tarta? Nie powinnam jeść żadnego z tych produktów a pasztet kusi ☺️
Agnieszko czy warto pasztet zostawić do wystygnięcia w piekarniku? Nie będzie zbyt suchy?
Pasztet przepyszny
Za każdym razem udany, super kasza jaglana robi się chrupiąca
Uwielbiam zabierać do pracy + ogórki kiszone.
Dziękuję za przepis, coraz bardziej lubię przyrządzać dania bez mięsa,
Pani Agnieszko, a można w ogóle nie użyć w tym przepisie mąki? Mam insulinooporność i nie staram się jeść potrawy zupełnie bez mąki ? Pozdrawiam serdecznie.
Cudowny, wilgotny i aromatyczny. Dziekuje za ten jesienny (pieke w pazdzierniku) a jednak caloroczny rarytas Pani Agnieszko!
Mój pierwszy warzywny pasztet! Ucieszyłam się jak znalazłam u Pani przepis bo mam spore zapasy mrożonej cukinii którą dotychczas zużywałam głównie do mięsa lub ciasta czekoladowego. Pasztet wyborny zjadłam sama połowę blaszki druga została na zimno i zniknie dzisiaj. Ilości błonnika w pasztecie ogromne więc bez wyrzutów mogą go jeść wszyscy bezkarnie. Na pewno powtórzę przepis.
Pozdrawiam serdecznie
pani Agnieszko pasztet jest wspaniały , dzisaj upiekłam na jutrzejsze zajęcia z tai chi , czasami organizujemy sobie takie wegańskie spotkania , jutrzejszy będzie z okazji zbkiżającego się dnia kobiet , wszystkiego najlepszego 🙂
Dziękuję i wzajemnie!!! 🙂
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć ile kalorii ma taki pasztet?
W życiu bym nie przypuszczała, że zrobię kiedyś pasztet warzywny, a tu proszę. Świetny przepis, bardzo smakowity pasztecik. No i kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii, którą u mnie w domu na szczęście wszyscy lubią:) Gratuluję pomysłu!
Pani Agnieszko chciałam wydrukować ten przepis na pasztet z cukini , ale nie mogę. Czy nie ma takiej mozliwości?
W przeciwienstwie do wiekszosci komentatorek jestem mezczyzna hehehe…:) FACET \!!! super pasztet, ale musialem sie radzic tesciowej hehehe:)))))) Moze to jest oczywiste dla pan, ale ja nie bylem pewien czy gotowac kasze, czy nie? 🙂 narazie czekam na to co wyjdzie z piekarnika, ale jest kilka drobnych rzeczy ktore mozna ulepszyc w przepisie ….ale super
Dzień dobry!
Dla wszystkich, którzy pytali o wymiary formy: u mnie podwójna porcja (cukinia przed odciśnięciem soków), weszła do tradycyjnej formy o wymiarach 30/10/6.
Smacznego, a pani Agnieszce podziękowania za bloga.
Świetnie wygląda, fajny przepis muszę wypróbować koniecznie :d
Pasztet jest obłędnie przepyszny!!!
Pani Agnieszko,
wczoraj wypróbowałam pasztet. Bardzo nam smakował, więc była dokładka. ? Dziękuję za pyszny przepis i za inspirację.
Jestem od niedawna Pani czytelniczką. Własnie czytam Pani książkę „Pełnia życia”. Ta ksiażka ma dla mnie wielkie znaczenie. Gdy ją czytam wiem, że wszystko będzie dobrze. Jest dla mnie wielką inspiracją i oazą spokoju. A przede sprawiła, że w moim życiu nastąpił przełom. To pierwsza, ale z pewnością nie ostatnia książka, którą zamówię.
Tak więc dziekuję za to.
Pozdrawiam gorąco. ??
Wspaniały przepis ? Tylko mam jeden kłopot albo coś robiłam źle ? Ładnie mi się upiekł ale w środku a już bardzo na dnie był taki mokry. Nie mogłam go nawet wyciągnąć z foremki. Jakoś w końcu mi się udało, odwróciłam go i dopięłam jeszcze. No ale i tam smak SUPER ? Proszę Cię jednak Agnieszko poradź mi coś na to, żeby bardziej się wysuszał od spodu ? Pozdrawiam serdecznie ?
Właśnie się piecze! Ale po tym jak próbowałam na surowo zeby sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiony , wiem ze będzie pyszny ! 🙂 U mnie 3 szklanki cukini= 3 spore cukinie. Po starciu ich na tarce, posoliłam , poczekałam 5-10min i puściły mnóstwo soku. Po odciśnięciu wyszło aż około 300ml soku , dlatego uważam ze bardzo ważne jest zeby dobrze odcisnąć cukinie, wtedy nie będzie ryzyka niedopieczenia. Jedyne co dodałam od siebie to trochę pieprzu cayenne, dla większej wyrazistości. Piekę w keksowce o długości 28cm. Pozdrawiam ?
Pasztet z cukinii wyszedł przepyszny. Polecam każdemu na zimno jak i na ciepło z sosem grzybowym, wyśmienity 🙂
Pani Agnieszko!
Piekę pasztet z cukinii od kilku lat i stwierdziłam że jest jeszcze lepszy jeśli się doda starty żółty ser.
Na wierzch proponuję posypać dużo suszonego tymianku co daje fantastyczną skórkę.
Moja rodzina taką wersję uwielbia.
Zaznaczam że nie jest osobą która jest wegetarianką ale często piekę pasztety roślinne dla mojej rodziny.
Lubimy je wszystkie a cukiniowy i marchewkowy najbardziej.
Wczoraj upiekłam pasztet z marchewki wg Pani przepisu palce – lizać .
dziękuje za ten przepis – gdzie mogę znależć jeszcze inne przepisy na pasztety?
Z góry dziękuję.
Pasztet jest przepyszny! Dziękuję za przepis 🙂
Wspanialy!
3 szklanki cukinii ale takiej już po odciśnięciu czy 3 szklanki surowej cukini i dopiero później to odciskami i wychodzi dużo mniej? Bardzo chcę zrobić ale te muszę wyjaśnić te proporcje
Szok, że z takich prostych składników, nawet w środku zimy może wyjść coś TAK PYSZNEGO. Dziękuję
Pasztet pyszny! Nie wierzyłam, że można zjeść pół blaszki już na ciepło – wprost po wyjęciu z piekarnika! Zapach obłędny! Smak nieziemski! Już marzę o następnym razie… żeby podzielić się z Bliskimi!
Dziękuję za inspiracje! Uwielbiam Pani Książki! To jakaś magia ukryta w słowach… przy zapalonej świecy z Pani sklepu (Archanioł Rafael)
…ech czas się zatrzymuje! Serdeczności! ❤️
Ps. Pamiętajcie żeby dobrze wycisnąć cukinie! Wyjdzie wtedy idealnie!
Pasztet wyśmienity! Ja również dokonałam małej modyfikacji w celu przekształcenia przepisu w wersję wegańską. Zamiast jajek dodałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej, a dodatkowo jeszcze zamiast kaszy dodałam pół szklanki mąki z zielonego groszku. Dzięki temu uzyskałam pasztet o doskonałej konsystencji typowej dla pasztetów mięsnych. Bardzo istotne jest maksymalne odsączenie cukinii z nadmiaru płynu. W tej wersji jest to mój ulubiony przepis na pasztet. Bardzo dziękuję i gorąco polecam ?