Cudowna mikstura mojej Mamy to super uniwersalny dressing!

Możesz go przechowywać w lodówce i mieć pod ręką w każdej chwili, gdy będziesz robiłć sałatę, pasztet z cukinii lub inne potrawy, które „podkręci” w smaku. Cudowna mikstura mojej Mamy jest jej starą recepturą wzmacniającą organizm oraz serce np. przed miażdżycą. Olej lniany, miód, cytryna i dużo czosnku to remedium na wiele chorób. Ten przepis umieściłam w „Smaku miłości” i Agata, która jest graficzką książki od razu się w nim zakochała. Tą miksturą leczy i wzmacnia całą rodzinę (ma małe dzieci). Od dawna mi mówi, że ten przepis swoim blogu, bo jej zdaniem to czysta rewelacja. Moim zdaniem również. Właśnie dlatego taką miksturę mam zawsze w lodówce.

Jako lek przyjmuję się ją kilka razy dzienne (3 lub 4 łyżki w ciągu całego dnia). Jest jednak tak doskonała w smaku, że używam jej jako przyprawy do wielu potraw – do sałat, warzyw i ryb. Moja Mama w kilku łyżkach takiej mikstury marynuje również drób, a nawet cielęcinę. Należy oczywiści dodać jeszcze sól lub sos sojowy oraz inne zioła, zgodnie z upodobaniami.
Warto jednak pamiętać, że olej lniany zachowuje swoje zdrowotne właściwości tylko spożywany na zimno, dlatego ja używam mikstury głównie jako dressingu lub zimnego sosu. Wczoraj dodałam ją do fasolki szparagowej, a dzisiaj do sałaty ze szczypiorkiem i świeżymi ziołami. Zjedliśmy wielka miskę! Jeśli zdecydujesz się używać mikstury w celach kulinarnych możesz oczywiście dokonać pewnych modyfikacji zgodnie ze swoim gustem.

Składniki:

1/2 litra oleju lnianego
1/2 litra jasnego miodu płynnego delikatnego w smaku (np. wielokwiatowy, akacjowy, lipowy)
5 cytryn – wyciśnięty sok
5 główek czosnku – obranych i wyciśniętych przez praskę

Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą np. w mikserze lub w blenderze. Przelej do dużego słoika i przechowuj w lodówce.

Na zdrowie i smacznego 🙂