Ten przepis na ciasto jest po prostu rewelacyjny! Wszyscy je uwielbiają, a goście proszą o dokładki. Kiedyś moi goście zjedli całe ciasto w takim tempie, że piekłam jeszcze jedną porcję podczas ich obecności 🙂

Rabarbar to kwintesencja smaku później wiosny i lata. Dlaczego warto go jeść? Okazuje się, że nie jest tylko pysznym, wyrazistym w smaku dodatkiem do potraw, ale również bardzo cenną rośliną leczniczą.

W medycynie ludowej rabarbar od dawna był stosowany jako środek przeciwzapalny. Najnowsze badania naukowe wskazały jednak, że jest właściwości są dużo bardziej niezwykłe. Zawiera bowiem rapontygeninę, która w naszych organizmach ma zdolność do zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Być może to właśnie rabarbar okaże się remedium na raka? Badania trwają. Jednak już teraz wiadomo, że zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej, zwłaszcza o tej porze roku, gdy jest młody i delikatny. Również przepyszny, tak jak w moim łatwym i prostym do wykonania cieście.

Inny świetny przepis na ciasto z rabarbarem, który przywiozłam na dalekiej podróży znajdziesz w mojej najnowszej książce pt. „Smak miłości”.

Składniki:

0,5 kg rabarbaru
250g masła
1 szklanka cukru trzcinowego
3 jajka od kur z wolnego wybiegu
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
1 łyżeczka cynamonu, skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy, 1 łyżka rumu
2 łyżki płatków migdałów (opcjonalnie)
szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Rabarbar umyj, usuń liście, końcówki oraz włókna i pokrój na w kawałki ok. 2 cm. Posyp odrobiną cukru i odstaw.
  • Piekarnik nagrzej do 180C. Podłużną formę do pieczenia (klasyczna keksówka) nasmaruj masłem i lekko wysyp tartą bułką.
  • Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodawaj po jednym jaju. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz szczyptą soli. Dodaj skórkę z pomarańczy i 1 łyżkę ciemnego rumu.
  • Jeśli rabarbar puścił sok, to go odcedź i wylej (to ważne, aby usunąć sok!).
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż na dno foremki (jest gęste, takie powinno być!), a drugą część wymieszaj z połową porcji rabarbaru i uzupełni foremkę. Całe ciasto równomiernie posyp z wierzchu resztą rabarbaru, odrobiną cynamonu, grubym cukrem trzcinowym oraz płatkami migdałów lub włoski orzechami. Piecz około 60 minut, a po upływie tego czasu sprawdź specjalnym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Jeśli nie, to piecz tak długo, aż będzie (u mnie zwykle trwa to dodatkowo 15, a czasem nawet 30 minut, wtedy ciasto z wierzch przykrywam folią aluminiową, aby się nie przypaliło z wierzchu.

Smacznego ☺