Tą niespodzianką jest… cukinia!
Dzięki niej chlebek imbirowy jest wilgotny. Intensywnie pachnie też imbirem.
Bardzo oryginalny w smaku, słodki i lekko pikantny.
Świetny z dodatkiem delikatnego serka ricotta, ewentualnie z odrobiną masła lub powideł, najlepiej domowej roboty.

Składniki:

180g startej cukini
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju z pestek winogron 1 opakowanie cukru waniliowy
2 cm kawałek startego korzenia imbiru
1 łyżka drobno pokrojonego imbiru kandyzowanego
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka mielonego zielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
szczypta soli
opcjonalnie 2 łyżki pestek słonecznika

Na wierzch ciasta: 1 łyżka grubego cukru trzcinowego

Sposób wykonania:
Nagrzej piekarnik do 180C. Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia i wymiarach 11x30cm (klasyczna keksówka). Utrzyj jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie nadal ucierając stopniowo dodaj olej, cukinię i świeży imbir. Wymieszaj.Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, pestki słonecznika, kardamon, mielony imbir i imbir kandyzowany. Wszystko energicznie i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną bułki tartej. Wygładź powierzchnię ciasta, a następnie posyp ją cukrem trzcinowym i pestkami słonecznika.
Piecz 1 godzinę lub do chwili, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Pozostaw w formie na 10-15 minut, a następnie wyłóż na kratkę, do wystygnięcia.