Przepis na to ciasto ukazał się w grudniowym numerze „Urody życia”, ale dziennikarski chochlik spłatał nam figla – ukrył jeden ważny składnik, a mianowicie masło. Dostaje od Was mnóstwo pytań o to, ile tego masła powinno znaleźć się w cieście. Dlatego postanowiłam cały przepis opublikować na moim blogu, aby nie było wątpliwości. Myślę, że to ciasto jest tego warte 🙂 Mój mąż, który nie przepada za ciastami z suszonymi owocami (np. za keksami ) to ciasto uwielbia i prosi, żebym je upiekła, nie tylko na święta. Być może pomysł, że nie piekę go w formie klasycznego keksu (w keksówce), ale w okrągłej blasze sprawia, że staje się bardziej atrakcyjne? 🙂

Fajnym dodatkiem do tego ciasta jest prosty krem z bitej śmietany z serkiem mascaropne ( w wersji dekadenckiej :). Ciasto i krem przechowuję oddzielnie – upieczone ciasto przechowuję szczelnie owinięte pergaminem, a krem w lodówce. Podaję je razem dopiero bezpośrednio przed spożyciem.

Ciasto możesz ozdobić lukrem, czekoladą lub bitą śmietaną i ciastkami, na przykład w kształcie gwiazdek 🙂

Bożonarodzeniowe ciasto owocowe

Czas wykonania – około 1,5 godziny

Ilość porcji – dla 6-8 osób

Składniki:

800g mieszanych suszonych owoców (żurawina, rodzinki, pokrojone śliwki, wiśnie)

250ml soku z jabłek

200 ml ciemnego rumu

¾ szklanki cukru trzcinowego (lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce)

4 jajka od szczęśliwych lur

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka przyprawy do piernika

skórka otarta z 1 dobrze umytej pomarańczy

225g ekologicznej mąki pszennej, orkiszowej (lub innej, którą lubisz)

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej

80g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

250g masła

szczypta soli

Wykonanie:

Suszone owoce umyj na sicie pod bieżącą wodą i osusz. W garnuszku podgrzej sok jabłkowy oraz rum, dodaj suszone owoce, lekko podgrzej i natychmiast wyłącz. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Następnie wyłóż owoce na sito, aby się osuszyły, a cały płyn zbierz do miseczki.

W mikserze ukręć cisto: dodaj masło, cukier, jajka, a następnie mąkę, sól, oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Na końcu wmieszaj w ciasto owoce i posiekane orzechy.

Piekarnik nagrzej do 180C. Ciasto wyłóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną tartej bułki (aby ciasto nie przywierało). Możesz ciasta upiec również w dwóch podłużnych keksówkach.

Piecz przez 1 godzinę lub trochę dłużej, aż ciasto będzie lekko rumiane z wierzchu i suche w środku.

Upieczone ciasto równomiernie ponakłuwaj z wierzchu i w powstałych miejscach nasącz syropem z soku z jabłek oraz rumu (w którym wcześniej moczyłaś owoce). Do tego celu użyj ½ szklanki płynu. Resztę odstaw do lodówki i w razie potrzeby nasączaj nim ciasto w pozostałe dni (jeśli nie zostanie od razu zjedzone). Ciasto możesz ozdobić lukrem, czekoladą lub bitą śmietaną i ciastkami, na przykład w kształcie gwiazdek.

Smacznego!!!! 🙂

Życzę Wam najwspanialszych, najpiękniejszych, magicznych Świąt pełnych miłości!!!!!! 🙂