Bakłażany są świetne podczas i po kuracji antybiotykowej. A bakłażany pieczone są jeszcze do tego po prostu pyszne :).

Czy wiesz, że mają one właściwości odtruwające? Polecane są osobom, które przyjmują dużo leków, spożywają przetworzone pożywienie lub są po kuracji antybiotykowej. Bakłażany obniżają ponadto poziom złego cholesterolu i działają wspomagająco w leczeniu wątroby. Doskonale wpływają na poprawę przemiany materii i są cennym źródłem błonnika. Zawierają wiele wartościowych pierwiastków m. in. wapń, żelazo, fosfor, potas oraz witaminy, m. in. C, A oraz B2.

Fioletowa skórka bakłażana działa antyrakowo! Zawarte są w niej związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie całego organizmu. Działają silnie antyutleniająco. Należy jednak kupować tylko dojrzałe bakłażany, ponieważ niedojrzałe zawierają solaninę, która nie jest zdrowa.

Uwielbiam bakłażany i przyrządzam je na wiele różnych sposobów. Moją ulubioną pastę z pieczonych warzyw już znacie, przepis na nią jest w tym wpisie. Tym razem zapraszam Was na przepyszne bakłażany pieczone w sosie z pomidorów z dodatkiem białej fasoli, który można doprawić według własnego uznania i preferencji.

Potrawy z bakłażanów są naprawdę przepyszne, zdrowe i doskonale zastępują potrawy z mięsa! Przed podaniem potrawę można posypać obficie posiekaną natką pietruszki, świeżą bazylią, kolendrą bądź koperkiem. Można podawać je jako samodzielne danie lub np. z dodatkiem ugotowanego quinoa, brązowego ryżu, kaszy jaglanej lub pełnoziarnistego pieczywa.

Pyszne bakłażany pieczone z grubo krojonymi pomidorami i białą fasolką

Składniki:

  • 1 duży bakłażan umyty i pokrojony na kawałki
  • 6 ząbków czosnku
  • 4-5 dużych, mięsistych pomidorów (lub 1-2 puszki krojonych pomidorów)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego (np. z pestek winogron)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ugotowana biała fasolka lub 1 puszka białej fasolki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka suszonych ziół lub mieszanki ziół (np. zioła prowansalskie, bazylia, tymianek..)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo kwaśne)
  • świeże zioła do posypania – posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do 200C.
  • Kawałki bakłażana wymieszaj w odrobinie roślinnego oleju lub w oliwie, dodaj suszone zioła (np. zioła prowansalskie), ponownie wymieszaj, wysyp na blachę do pieczenia i piecz przez ok. 20-25 minut, aż staną się rumiane i lekko przypieczone.
  • W rondlu rozpuść masło klarowane, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory (mogą być z puszki), 1 łyżeczkę przyprawy curry, kurkumę, cukier (lub inulinę), trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut.
  • Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną do miękkości i odsączoną z wody białą fasolkę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

Smacznego!

🙂