Ta „Babka wielkanocna z cytrynowym lukrem” to jest tak zwana babka „dwunastogodzinna”. To nasz rodzinny, dobrze sprawdzony przepis, który znam od mojej Mamy. 🙂 Genialny! Niech nie przeraża Cię, że należy ją robić aż dwanaście godzin. Chodzi jedynie o to, że wieczorem nastawiamy zaczyn, idziemy spać, a rano można już spokojnie robić babkę.

Ja zwykle nastawiam zaczyn w Wielki Piątek wieczorem, a w Wielką Sobotę rano odbywa się radosne pieczenie. A jak w domu obłędnie pachnie! To jest dla mnie zapach Świąt! 🙂 Dzieci to uwielbiają, zwłaszcza w wersji małych babeczek z lukrem „od serca” 🙂

Ja robię zawsze dużą porcję, z 1 kg mąki (tu jest przepis na 1/2kg mąki), ponieważ piekę zwykle dwie większe babki oraz kilka małych. Jedna z nich obowiązkowo znajdzie się w koszyczku ze święconką. 🙂

Poprzednio podałam Wam przepis na babkę „trzygodzinną” (pamiętaj, że tej babki możesz zrobić pół porcji!), oba są świetne, ale moim zdaniem ta dwunastogodzinna jest lżejsza, bardziej delikatna i dłużej zachowuj świeżość. Z ciastami drożdżowymi jest taki problem, że najwspanialej smakują świeże. Jednak ta babka wytrzymuje „próbę czasu” całkiem nieźle.

Jeśli nie zdążę nastawić zaczynu w piątek (a tak się czasem zdarza), to robię babkę „trzygodzinną” w Wielką Sobotę rano. Też jest rewelacyjna, więc nie ma problemu! 🙂 Który przepis wybierzecie – zależy od Was, od ilości czasu jakim dysponujecie itd.

Oczywiście tę babkę również możesz ozdobić z wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy! 🙂

Babka „dwunastogodzinna”

Czas wykonania: ok. 2 godziny + 12 godzin na wyrośnięcie.

Składniki:

  • ½ kg ekologicznej mąki pszennej (koniecznie drobno mielona, tak zwana „mąka tortowa”)
  • 5dkg świeżych drożdży (zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia – drożdże naprawdę muszą być świeże!)
  • 3 jajka (oczywiście z wolnego wybiegu)
  • 1 szklanka ciepłego mleka (ale nie gorącego)
  • 125g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka starta z 1 sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologiczna)
  • 4 łyżki rodzynek namoczonych w rumie
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Wykonanie:

  • Jajka rozkłóć, dodaj roztopione masło, sól, drożdże, ciepłe mleko i cukier.
  • Całość zamieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw pod przykryciem na 12 godzin – najlepiej na całą noc. Zaczyn powinien stać w miejscu ciepłym, bez przeciągów.
  • Nie zdziw się, że na początek  niczego się nie ugniata, nie ubija, tylko wrzuca składniki do miski, wystarczy zamieszać łyżką, przykryć i zostawić w spokojnym, ciepłym miejscu. Ja to robię od razu w dzieży miksera do ucierania ciasta.
  • Po upływie 12 godzin (ja to robię rano), dodaj mąkę i wtedy całość dokładnie wymieszaj. Dodaj jeszcze skórkę startą z pomarańczy, rodzynki moczone w rumie (dodatkowo możesz dodać jeszcze 1 łyżkę rumu) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto będzie rzadkie, ale nie martw się – właśnie takie powinno być!
  • Odstaw ciasto na ½ godziny do wyrośnięcia, przykrywając bawełnianą ściereczką (jak zwykle).
  • Przelej ciasto do dobrze wysmarowanych masłem foremek i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ½ godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 180C. Piecz duże babki ok. 1 godzinę, średnie babki 45 minut, a małe babeczki 30 minut.
  • Kiedy babki lekko przestygną, możesz posmarować je lukrem. Jeśli ciasto będzie zbyt gorące, lukier roztopi się i wszystko spłynie, a na zbyt zimnym cieście zbyt szybko stężej – dlatego trzeba wyczuć temperaturę babki do lukrowania.
  • Polukrowane babki możesz posypać z wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy i odstaw do wyschnięcia.

Lukier: ok. ½ kg cukru pudru wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny i 1 łyżeczką skórki otartej z dobrze umytej, ekologicznej cytryny.

Z całego serca życzę Wam pięknych, spokojnych, radosnych Świąt wypełnionych miłością oraz…. smacznego!!!!  🙂

Więcej przepisów na cztery pory roku, a także potrawy na Wielkanoc i Boże Narodzenie znajdziesz w mojej  książce pt. „DOM pełen miłości”.

Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” w 2019 roku zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.

Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia”, „Słowa mocy”. czy „Rozmaryn i róże”.

Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.

Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które w 20022 zostały nagrodzone specjalną złotą statuetką myVOD dla najlepszych webinarów i kursów online.

Moja najnowsza książka „Ścieżki duszy. Astrologia dla zrozumienia siebie i swoich bliskich” jest już dostępna w przedsprzedaży! ?