Bardzo szybki deser, idealny dla dzieci i dorosłych do filiżanki kawy lub popołudniowej herbaty. Dodatek migdałów, jogurtu i owoców sprawia, że jest to przysmak zdrowy i relatywnie lekki. Te babeczki z jeżynami robi się naprawdę błyskawicznie. Ja upiekłam je dzisiaj rano z biegającą wokół mnie Helenką. Moja mała córeczka z radością wrzucała do ciasta owoce, układała foremki, a później wspólnie wkładałyśmy do nich łyżką ciasto. Moja mała pomocnica była z siebie bardzo dumna, gdy upieczone ciastka wyjęłyśmy z piekarnika. W całym domu pięknie pachniało 🙂

To nie są wielkie, wyrośnięte muffinki, które z trudem możemy zjeść. Są niewielkie, idealnej wielkości, która nie onieśmiela, a u mamy dbającej o linię nie powoduje wyrzutów sumienia. Świetne do małej rączki dziecka. I mają w sobie cudowne, wartościowe jeżyny, o właściwościach których możesz dużo więcej przeczytać tutaj. 

Cieszmy się darami późnego lata! 

Składniki:

120g masła
120g mąki
80g mielonych migdałów (bez skórek)
110g cukru
1 jajko od „szczęśliwej” kury
2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu w stylu greckim
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
skórka otarta z 1 sparzonej i dobrze wyszorowanej cytryny
sok wyciśnięty z ½ cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
2 garści jeżyn lub innych owoców (maliny, wiśnie, borówki, jagody…)    

Sposób wykonania:

  • Piekarnik nagrzej do 180C.
  • Przygotuj foremkę na muffinki i papierki do pieczenia muffinek.
  • Wymieszaj masło z cukrem, dodaj jogurt, sok z cytryny, a następnie nadal mieszając stopniowo dodawaj wszystkie pozostałe suche składniki. Gdy ciasto będzie jednolite, na końcu delikatnie wmieszaj w nie jeżyny (lub inne owoce).
  • Nakładaj łyżką do foremek równomiernie, by wystarczyło na 12 muffinek.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Smacznego! 🙂